Αγροτικά

Έρχεται Πρόγραμμα Νέων Αγροτών & Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατομμύρια

Έρχεται Πρόγραμμα Νέων Αγροτών & Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατομμύρια

A-
A+
31/10/2020 | 13:05

Πρόγραμμα για νέους αγρότες, με υψηλότερο όριο χρηματοδότησης, αλλά και επιδοτήσεις για την ψηφιακή και φιλοπεριβαλλοντική αναβάθμιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με 200 εκατομμύρια ευρώ φέρνει ψήφισμα της επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής.

Την απόφαση τα 8 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) να διατεθούν στα κράτη μέλη πριν από την έναρξη της επόμενης προγραμματικής, πήρε η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής, με την πρωτοβουλία να αναμένεται ότι θα ψηφιστεί επίσημα τον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ, αφού δηλαδή ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η πρόθεση αυτή είχε διατυπωθεί σαν αίτημα ήδη προτού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλθουν σε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ξεκλειδώνει για την Ελλάδα το ποσό των 370 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2022. Σύμφωνα με το πλαίσιο που αποφάσισε η Ευρωβουλή, το 30% του ποσού θα είναι διαθέσιμο το 2021 και το υπόλοιπο 70% την αμέσως επόμενη χρονιά.

Η ντιρεκτίβα της Ευρωβουλής θέλει το 55% των κονδυλίων να διατεθούν στην εκπόνηση νέου προγράμματος Νέων Αγροτών αλλά και στην διαμόρφωση κινήτρων αντίστοιχων με εκείνων που υπάρχουν στα Σχέδια Βελτίωσης, με σκοπό την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσό φτάνει στα 205 εκατ. ευρώ περίπου για την διετία 2021/22. Επιπλέον, το 37% του συνολικού ποσού θα αφορά σε δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.

Επιπλέον, αυξάνεται η επιδότηση για πιστοποίηση των βιολογικών, από τις 3.000 στις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωβουλής. 

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της έγκαιρης αξιοποίησης των κονδυλίων, Ιταλό Ευρωβουλευτή Πάολο Ντε Κάστρο, «είναι σημαντικό να τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και να τύχουν μεγαλύτερης απήχησης. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να ανεβάσουμε το ταβάνι της ενίσχυσης από τις 70.000 στις 100.000 χιλιάδες ευρώ.».