Οικονομία

Ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα

Ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα

Μετά τον ανειδίκευτο εργάτη ο αγρότης είναι ο χαμηλότερα μειβόμενος.

A-
A+
29/10/2018 | 17:00

Tο Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) παρουσίασε την Ενδιάμεση Έκθεση 2018 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, η οποία αξιολογεί το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, μετά τον ανειδίκευτο εργάτη ο αγρότης είναι ο χαμηλότερα αμειβόμενος, με μέσες μηνιαίες αποδοχές 683 ευρώ. Ειδικότερα αναφορικά με την εξέλιξη του μέσου μισθού ανά ομάδα επαγγέλματος, οι χαμηλότερες αποδοχές καταγράφονται στους ανειδίκευτους εργάτες με μέσο μισθό 633 ευρώ, ενώ ακολουθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γεωργία (683 ευρώ) και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο (726 ευρώ).

Αντίθετα, οι υψηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (1.522 ευρώ) και ακολουθούν οι επαγγελματίες (1.098 ευρώ) και οι τεχνικοί (1.007 ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το 12,2% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται στη γεωργία, το 18,6% στη μεταποίηση – μεταφορές – τηλεπικοινωνία, το 3,9% ,ε τις κατασκευές, το 17,9% με το εμπόριο, το 9,9% με τις υπηρεσίες εστίασης και καταλύματος, το 2,4% σε τράπεζες, το 7,9% σε υπηρεσίες, το 8,6% στη δημόσια διοίκηση, το 14,3% στην παιδεία και το υπόλοιπο σε άλλες υπηρεσίες.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η πορεία των εξαγωγών προϊόντων, οι οποίες το α’ και το β’ τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν περίπου κατά 860 εκατ. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά το 2016 ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών προϊόντων είναι αντίστοιχος με εκείνον της περιόδου 2003-2008.

Επίσης, παρά την αύξηση των εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να είναι ισοσκελισμένο ή ελλειμματικό. Το στοιχείο αυτό τονίζει το σοβαρό πρόβλημα διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο συντηρεί η αδύναμη παραγωγική της διάρθρωση και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές.