επικαιρότητα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Καλές προοπτικές για ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Καλές προοπτικές για ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

A-
A+
30/07/2020 | 10:04

Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών για τον εφοδιασμό της διατροφικής αλυσίδας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι, ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε φρούτα εκτιμάται σε 17,8% και σε λαχανικά σε 9,5%.

Κατά την περίοδο 2010-2016, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης φρούτων ανήλθε σε 8,4%, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ο εν λόγω δείκτης θα κυμανθεί σε 7,7% την πενταετία 2017-2021.

Στα φρούτα μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται στα πορτοκάλια/μανταρίνια (24%), μπανάνες (13,7%), μήλα (11,5%) και λεμόνια (6,4%).

Σημαντικότεροι προμηθευτές φρούτων των ΗΑΕ είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ν. Αφρική, ενώ ακολουθούν το Ιράν, οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών στα φρούτα αφορά κιτροειδή και ακολουθούν μήλα, ροδάκινα, κυδώνια, χουρμάδες, σύκα, ανανάδες.

Κατά την περίοδο 2010-2016, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών ανήλθε σε 9,7%, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ο εν λόγω δείκτης θα κυμανθεί σε 9,9% την πενταετία 2017-2021.

Στα λαχανικά μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται στα κρεμμύδια (26%), τομάτες (23%), μπρόκολο/κουνουπίδι (4%).

Σημαντικότερος προμηθευτής λαχανικών των ΗΑΕ είναι η Κίνα, ενώ ακολουθεί η Ινδία και το Πακιστάν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών λαχανικών αφορά κρεμμύδια, σκόρδα και πατάτες.

Η αυξημένη εγχώρια κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά στα ΗΑΕ οφείλεται κυρίως στην στροφή μεγάλης μερίδας καταναλωτών σε ακριβότερα προϊόντα, υψηλότερης ποιότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της χώρας παρέχει κίνητρα στους αγρότες για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής βιολογικών λαχανικών, επιδοτεί (ως 50%) δαπάνες για μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για βιολογική και υδροπονική καλλιέργεια. 

Επιπλέον, προωθεί την επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ των παραγωγών, ώστε να συνδεθούν με τα κανάλια διανομής της εγχώριας αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το υψηλό κόστος άρδευσης, η τοπική παραγωγή συναγωνίζεται τα εισαγόμενα προϊόντα ως προς την τιμή.

Οι προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά των ΗΑΕ αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα, στο οποίο μίλησε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.