Αγροτικά

Κρήτη: Καθοριστικό το πρόγραμμα δακοκτονίας για ποιοτική ελαιοπαραγωγή

Κρήτη: Καθοριστικό το πρόγραμμα δακοκτονίας για ποιοτική ελαιοπαραγωγή

A-
A+
11/11/2020 | 11:02

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα δείγματα για την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής την φετινή χρονιά στην Κρήτη με την ποσότητα ωστόσο να παραμένει ακόμη ένα μεγάλο “στοίχημα”.

Καθοριστικό προς την κατεύθυνση αυτή εκτός από την έγκαιρη έναρξη της συγκομιδής, υπήρξε και η ικανοποιητική υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας που περιελάμβανε τον απαραίτητο αριθμό ψεκασμών , τα κατάλληλα φάρμακα τα οποία υπήρχαν έγκαιρα στη διάθεση των αρμοδίων αλλά και την αύξηση του κονδυλίου ,με το ζητούμενο να παραμένει η πάγια χορήγηση του ποσού για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί.

Επιπλέον, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης , η σύσταση της επιστημονικής επιτροπής που αναλύει τα δεδομένα, αποδείχθηκε επίσης σημαντική τη φετινή χρονιά, αφού όσοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Περιφέρειας, βλέπουν ήδη θετικά δείγματα στην ποιότητα της παραγωγής τους. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η παραγωγή είναι ποιοτική που ήταν και ο στόχος και θεωρούμε ότι με την παρότρυνση της επιστημονικής επιτροπής που έχουμε συστήσει , έχουν δοθεί όλα τα δεδομένα και βάσει αυτής της επιτροπής δώσαμε και εμείς την παρότρυνση να ξεκινήσουν οι παραγωγοί μας να μαζεύουν τις ελιές τους και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα φανεί μέχρι το τέλος, αλλά τα δύσκολα τα έχουμε ξεπεράσει. Φέτος φαίνεται σε όλο το νησί ότι η παραγωγή μας είναι ποιοτική, που είναι και ο στόχος μας για το ελαιόλαδο του νησιού μας” επεσήμανε ο κος Χνάρης.

Πάντως παρά το lockdown , υπάρχει πρόβλεψη για τις αγροτικές εργασίες και την συλλογή ελαιοκάρπου , με την Περιφέρεια Κρήτης, να έχει φέτος καλύτερο συντονισμό και οργάνωση και να έχει παροτρύνει έγκαιρα τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε συγκομιδή, κάτι που φαίνεται επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις μετακινήσεις που αφορούν τις αγροτικές εργασίες, όπως εξήγησε ο κος Χνάρης για τους αγρότες απαιτείται η δήλωση ΟΣΔΕ και για τους εργαζόμενους βεβαίωση εργασίας, ενώ παράλληλα για μη επαγγελματίες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που επιθυμούν να μετακινηθούν για τις αγροτικές τους εργασίες , αρκεί η βεβαίωση Ε9 με την οποία αποδεικνύεται η ιδιοκτησία τους.

Μεγάλο αγκάθι ωστόσο αποτελεί η απασχόληση εργαζομένων κυρίως μεταναστών σε αγροτικές εργασίες οι οποίοι ωστόσο δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό ο κος Χνάρης τόνισε πως έχει κινηθεί οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι εγκρίσεις, όπως κάθε διετία , για τους εργάτες γής. Συγκεκριμένα , όπως εξήγησε ο κος Χνάρης: “Αυτό είναι γεγονός, όμως έχουμε ζητήσει από την Αποκεντρωμένη διοίκηση γι’ αυτούς, -διότι κάθε δύο χρόνια η περιφέρεια κάνει ένα αίτημα στο υπουργείου εργασίας;- να εγκρίνει τους εργάτες γής . Προσπαθούμε, δηλαδή να κάνουμε μια διαδικασία για τους ανθρώπους που μένουν ήδη εδώ, να δηλωθούν και έτσι να ξέρει και η Αστυνομία που είναι αλλά και οι ιδιοκτήτες να τους έχουν δηλώσει. Καλό είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στον λογιστή του καθώς απαιτούνται κάποια έγγραφα”.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας, όπως εξήγησε ο κος Χνάρης είναι καθοριστικό στην ποιότητα της ελαιοπαραγωγής, ενώ τόνισε πως τα 2 εκατομμύρια που δόθηκαν φέτος για το πρόγραμμα , καθώς και το κονδύλι της Περιφέρειας Κρήτης έδωσαν τη δυνατότητα το πρόγραμμα να εξελιχθεί ικανοποιητικά στην Κρήτη. Ο ίδιος εξήγησε: “Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στο ότι σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, σε κανένα σημείο του νησιού μας δεν είχαμε ελλείψεις σε φάρμακα ή εργολάβους. Είχε γίνει καλός σχεδιασμός και εμείς προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα για την προμήθεια των φαρμάκων που κάθε χρόνο , δεδομένου ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου και γίνεται με διεθνείς διαγωνισμούς προκύπτουν καθυστερήσεις. Άρα εμείς κάνουμε αυτό που χρειάζεται τώρα για να επισπευστούν οι διαδικασίες για την επόμενη χρονιά. Φέτος , είχαμε τα πιο δραστικά φάρμακα, έγκαιρα και αυτό συνέβαλλε στην αποτελεσματικότητά του προγράμματος. Όταν έχεις τον απαιτούμενο αριθμό ψεκασμών -που κάναμε έως και επτά φέτος όπου χρειάστηκε- και τα κατάλληλα φάρμακα την κατάλληλη στιγμή αλλά και συνεπείς εργολάβους μπορεί να γίνει καλή δακοκτονία”.

Χρηματοδότηση ύψους 2 εκ ευρώ για τη δακοκτονία

Το αίτημα της διασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδότησης ύψους 2 εκ ευρώ σε ετήσια βάση για το πρόγραμμα δακοκτονίας στο νησί ζήτησε σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο κος Χνάρης.

Ο κος Χνάρης ζήτησε να παγιωθεί το κονδύλι αυτό, – το οποίο φέτος δόθηκε εκτάκτως -για το πρόγραμμα δακοκτονίας στο νησί ώστε κάθε χρόνο να είναι διαθέσιμο και έτσι το πρόγραμμα δακοκτονίας να μπορεί να υλοποιείται χωρίς προβλήματα ή ελλείψεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε για το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Κρήτη και την διασφάλιση 2 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση ότι, είναι θετικός, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει σχετική συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κος Χνάρης τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη συζητήθηκαν εκτενώς με τον Υπουργό , όπως και το γεγονός πως τη φετινή χρονιά με την πανδημία του κορωνοΐού τα ζητήματα αυτά είναι πιο έντονα κάτι που καθιστά απαραίτητη τη στήριξη των παραγωγών.

 Ειδικότερα όπως τόνισε ο κος Χνάρτης στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι ενισχύσεις των παραγωγών , και συγκεκριμένα των μελισσοκόμων ενώ όπως εξήγησε ο ίδιος: “Έχουμε κάνει αίτημα ενίσχυσης και έχει δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα ενισχυθούν οι μελισσοκόμοι. Μένει να δούμε τις προϋποθέσεις. Εμείς τονίσαμε πάντως ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι και όχι μόνο οι επαγγελματίες κάτι που το βλέπει θετικά”.

Τέλος, προχωρούν και οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν την περυσινή χρονιά και όπως τόνισε ο κος Χνάρης “πρόκειται για ενίσχυση ύψους 125 εκατομμυρίων και πρώτη φορά θα δοθεί τέτοιο κονδύλι για την ελαιοκαλλιέργεια που τα έχει τόση ανάγκη στην Κρήτη”.