Οικονομία

«Παγωμένη» η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη – Ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία του νησιού

«Παγωμένη» η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη – Ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία του νησιού

Οι έμποροι ελαιολάδου σταμάτησαν τις αγορές ή αγοράζουν με πολύ αυστηρά κριτήρια.

A-
A+
03/12/2019 | 14:04

Το ίδιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο σε κάποιες περιοχές έχουν ολοκληρώσει την ελαιοσυγκομιδή και σε άλλες είναι σε εξέλιξη, τα γνωστά προβλήματα στην ποιότητα των περισσότερων ποσοτήτων του κρητικού ελαιολάδου από τον δάκο ή τους μύκητες, έχουν οδηγήσει – στην κυριολεξία – στο «πάγωμα» της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, έμποροι για να αγοράσουν ελαιόλαδο από τα ελαιοτριβεία, ζητούν χημικές αναλύσεις και όχι μόνο για την οξύτητα αλλά και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr  o πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ελαιοτριβείων νομού Χανίων κ. Μιχάλης Χαιρετάκης,  τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει η διενέργεια χημικών αναλύσεων, αλλά ειδικά φέτος αυτό έχει ενταθεί, με αποτέλεσμα πλέον η τιμή του ελαιολάδου να μην εξαρτάται από την οξύτητα μόνο αλλά και από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

«Μπορεί ένα ελαιόλαδο να έχει λίγες γραμμές οξύτητας ή να είναι 1 – 2 βαθμών, αλλά να έχει κάποιο θέμα στην γεύση. Τότε αυτό πάει για «βιομηχανικό» ή για τυποποίηση ως «εξευγενισμένο» ελαιόλαδο με τεράστια επίπτωση και στην τιμή» ανέφερε ο κ.Χαιρετάκης.

Σε ότι αφορά στο «πάγωμα» της αγοράς ελαιολάδου, τόνισε πως κάποιοι αγοράζουν αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια σε ότι αφορά στην ποιότητα και προς το παρόν με αυτές τις συνθήκες εάν οι έμποροι δεν γνωρίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου δεν δίνουν τιμές και δεν αγοράζουν.

Όπως επεσήμανε εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς τεράστια ζημιά έχουν υποστεί και οι ελαιοτριβείς, καθώς είναι γνωστό πως πληρώνονται με ποσοστό στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Τις διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνει και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Δρ Νίκος Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως  από το δελτίο τιμών που εκδίδει κάθε εβδομάδα ο ΣΕΔΗΚ «διαπιστώνουμε ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων εκείνων οι οποίες δεν αγοράζουν καθόλου ελαιόλαδο  ή δεν απαντούν ή δεν γνωρίζουν αν θα αγοράσουν».

Χαρακτηριστικό είναι το σχετικό δελτίο στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ στις 29/11 όπου από τις 19 επιχειρήσεις μόνο οι 7 έδωσαν τιμές.

Τα αποτελέσματα από την κακή ελαιοκομική χρονιά θα φανούν στις αρχές του 2020 καθώς από την αγορά της Κρήτης θα «λείπουν» περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε ο κ. Χαιρετάκης  με τεράστιες επιπτώσεις στην κατανάλωση αφού θα έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα. «Φέτος θα φανεί η οικονομική κρίση στην Κρήτη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιουργείων.

Με την διαπίστωση αυτή συμφωνεί και ο Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων Γιώργος Μπαουράκης:

«Τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα στα οικονομικά και σε μεγάλο βαθμό γιατί παλαιότερα ο πρωτογενής τομέας είχε μια μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια έχει κατέβει περίπου στο 7-8%, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του ΑΕΠ είναι το ελαιόλαδο.  Η οικονομική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη και θα φανεί το αποτύπωμά της στην κατανάλωση και στις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες στην Κρήτη.
Δυστυχώς είναι και ένα κακό αποτύπωμα όσον αφορά στο branding του κρητικού ελαιολάδου στο εξωτερικό…»

Σε ότι αφορά στην οικονομική εκτίμηση των ζημιών, ο κ. Μπαουράκης είπε πως μετά την λήξη της ελαιοκομικής χρονιάς θα μπορεί να γίνει αποτίμηση του ύψους των ζημιών.

Σε ότι αφορά στο θέμα της δακοκτονίας, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ.Μιχελάκης  τόνισε πως όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια «δεν πάει καλά η δακοκτονία». Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα δημιουργείται γιατί δεν γίνεται η έγκαιρη καταπολέμηση των πρώτων εντόμων δάκου που εμφανίζονται μετά τον Χειμώνα, δηλαδή τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.

«Τα πρώτα έντομα που παρουσιάζονται σε κάθε περίοδο είναι οι γεννήτορες όλων των υπολοίπων εντόμων στην διάρκεια της θερινής περιόδου…..Με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζεται ο δάκος (ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει και 300 αυγά) είναι κατανοητό ότι ο δάκος που επιζεί τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, μπορεί μέχρι τον Σεπτέμβριο να γεννήσει κάποια δισεκατομμύρια εντόμων. Άρα η λογική λέει ότι είναι προτιμότερο να καταπολεμούμε το ένα έντομο τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου ή τα δισεκατομμύρια του Σεπτεμβρίου;» είπε ο κ.Μιχελάκης ζητώντας να γίνεται νωρίς ο πρώτος γενικός ψεκασμός και χωρίς εξαιρέσεις χωραφιών ή χωριών αφού ο δάκος μπορεί να μετακινηθεί μέχρι και επτά χιλιόμετρα σε μια ημέρα.

Επίσης χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το να καθορίζεται ο αριθμός των ψεκασμών από «γραφειοκράτες που θέλουν οικονομία» τονίζοντας πως ¨οι ψεκασμοί πρέπει να είναι όσοι χρειάζονται».

flashnews, Ναπολέων Σαραντίδης