Αγροτικά

«Plan Bee» για τη σωτηρία των μελισσών και τη μελισσοκομία

«Plan Bee» για τη σωτηρία των μελισσών και τη μελισσοκομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εγκαταστήσει κυψέλες με μέλισσες σε δημόσια κτήρια, σε όλη την Ε.Ε.

A-
A+
26/08/2019 | 13:20

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εγκαταστήσει κυψέλες με μέλισσες σε δημόσια κτήρια, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να σταματήσει τον μαζικό αφανισμό τους, καθώς είναι οι σημαντικότεροι επικονιαστές για τις καλλιέργειες της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο πολιτικής, που καταρτίστηκε από εργαζόμενους όλων των τμημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, το οποίο δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Politico, πρόκειται να ξεκινήσει μία εκστρατεία, με στόχο να περάσει το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση νοιάζεται για το γεγονός πως, τα έντομα αποδεκατίζονται, με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Το σχετικό έγγραφο αναφέρει πως, «Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το περιβάλλον και την οικονομία. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέξει να δράσει, για την υπεράσπισή τους, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη μοίρα των εντόμων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο προτείνει επίσης την τοποθέτηση «κουτιών βιοποικιλότητας» στα σχολεία, αναμένεται να εφαρμοστεί έως τα τέλη του 2020, με την χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με συμπληρωματικά κονδύλια που θα προέλθουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου, η συγκεκριμένη κινητοποίηση στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση των οικολογικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως στα σχέδιά του για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan, πρότεινε την αύξηση της χρηματοδότησης της μελισσοκομίας από 36 εκατ. ευρώ, σε 60 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως, από το 2013, δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της συμφωνίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια σειρά αυστηρότερων κανόνων, για την έγκριση των παρασιτοκτόνων, τα οποία κάνουν κακό στις μέλισσες. Η συμφωνία αυτή είναι πιο γνωστή ως Έγγραφο Καθοδήγησης για τις Μέλισσες.

Η πρόταση για την δημιουργία των κυψελών στα δημόσια κτήρια των χωρών της Ευρώπης, θα πρέπει να εγκριθεί από τον νέο Επίτροπο Γεωργίας.

Πάντως, όπως αναφέρει η Politico, ήδη η Βουλγαρία έχει προτείνει για νέο Επίτροπο Γεωργίας, την σημερινή Επίτροπο για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία Mariya Gabriel, η οποία έχει ταχθεί υπέρ των περιορισμών για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες και, επίσης, καθιέρωσε το ευρωπαϊκό φόρουμ μελισσοκόμων και αγροτών.

politico.eu