Αγροτικά

Συναγερμός για τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα

Συναγερμός για τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα

Συστάσεις από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής προς τους κτηνοτρόφους να μην κρύβουν τα άρρωστα ζώα

A-
A+
01/11/2014 | 11:42

Στο νομό Χανίων εντοπίζεται ανησυχητικός αριθμός κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα, ενώ ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κτηνοτρόφους, καθώς κρύβοντας τα άρρωστα ζώα προκαλούνται πολλαπλά προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και για τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τα δείγματα που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά στον υιό ενώ επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε Γαβαλοχώρι– Αλικιανό – Πλάκα – Αρμένοι– Καθιανά – Δουλιανά – Καλόρρουμα– Μουζουρά. Όλα αυτά τα κρούσματα δημιουργούν φόρτο εργασίας στα εργαστήρια που στέλνονται τα δείγματα για ανάλυση ώστε να αδυνατούν να βγάλουν άμεσα αποτελέσματα.

Έχει γνωστοποιηθεί ότι οι κτηνοτρόφοι αποκρύπτουν τα κρούσματα που παρουσιάζονται, η στάση αυτή όμως έχει συνέπειες, αφού ακόμη κι αν θεραπευτούν τα ζώα, η ανάπτυξή τους αλλά και η παραγωγικότητά τους σε γάλα θα είναι μηδαμινή. Θα πρέπει λοιπόν οι κτηνοτρόφοι να αναλογιστούν τη μελλοντική συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Αντίθετα εάν δηλωθούν, οι ιδιοκτήτες του θα αποζημιωθούν στην περίπτωση που διαταχθεί μαζική σφαγή.

Άμεσες ενέργειες

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η Π.Ε. Χανίων έχει εκδώσει αποφάσεις σχετικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αιγοπρόβατα επιβάλλοντας τα εξής:

  1. Τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
  2. Την καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων, των μολυσμένων ζώων και αυτών που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.
  3. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.
  4. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους .
  5. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
  6. Την απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού.
  7. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών, με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιοτόπους του εντόμου φορέα.
  8. Την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ 1774/2002».
  9. Τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή.
  10. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές ,Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.
  11. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν  προς αυτή διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.