Αγροτικά

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την ΚΑΠ μετά το 2020

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την ΚΑΠ μετά το 2020

Οι περισσότεροι ζητούν αγροτικές πρακτικές υπέρ του περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή.

A-
A+
18/07/2017 | 19:52

Τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 αξιοποίησαν φορείς, αγρότες και πολίτες της Ευρώπης, μετά το κάλεσμα του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, τον Φεβρουάριο του 2017. Η πολύμηνη διαβούλευση έκλεισε τον Μάιο, με τα αποτελέσματά της να παρουσιάζονται σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 7 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 300 ατόμων.

Ο Επίτροπος Γεωργίας τόνισε πως η μεγάλη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση αντανακλά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τις ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές, που πιστεύουν πως η ΚΑΠ πρέπει να συμβάλλει περισσότερο στην επένδυση, την ανάπτυξη, την εργασία και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με μεγάλη έκπληξη ανέφερε πως, για πρώτη φορά, τα 2/3 των αγροτών φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν πολλά περισσότερα για το περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του στο Agra Europe, συμπλήρωσε πως για την περαιτέρω απλοποίηση της ΚΑΠ, όμως, χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά, ενώ πρέπει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην εργασία των αγροτών. Επίσης, θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση της γεωργίας, την κυκλική οικονομία, τις εμπορικές πρακτικές, πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της μελλοντικής ΚΑΠ, σύμφωνα με τους ομιλητές στο συνέδριο. Ενδιαφέρον προκάλεσε το ερώτημα που έθεσε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κυρίαρχη πρόκληση πλέον είναι πώς οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις ή και χώρες θα μπορέσουν να ενσωματώσουν και να ωφεληθούν από τις σύγχρονες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι σχετικά μεγαλύτερες.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε συνολικά 322.912 διαδικτυακές συμμετοχές, με τη Γερμανία να παρέχει σχεδόν τον μισό αριθμό συμμετοχών. Από το σύνολο, το 84% συμμετείχε αυτόνομα, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν μέσω συγκεκριμένων οργανισμών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετείχαν δεν ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, καθώς ο αριθμός τους έφτασε τις 27.893 συμμετοχές, όταν 21.386 άτομα ήταν αυτοί που έχουν ανάμειξη με τον αγροτικό τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Agra Europe, έγινε συντεταγμένη αποστολή απαντήσεων από τον ιστότοπο «Living-Land», ο οποίος συντονίζει μεγάλο αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων και προτείνει δραματικά μέτρα εις βάρος της αγροτικής παραγωγής και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Η κατεύθυνση αυτή φάνηκε και από τις απαντήσεις των πολιτών που δεν συμμετέχουν στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι δήλωσαν πως οι αγροτικές πολιτικές πρέπει να εστιάσουν στις πρακτικές υπέρ του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με αυτούς, οι ενισχύσεις του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ πρέπει να λειτουργήσουν ως εργαλείο υπέρ του περιβάλλοντος. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που συμμετείχαν υπέδειξε πως το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λάβει υπόψιν η ΚΑΠ, και πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, ώστε να γίνει το θέμα λιγότερο σύνθετο.

Σε αυτό, όμως, που συμφώνησε το 97% των συμμετεχόντων, ήταν πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με άδικες διαδικασίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα, καθώς οι ίδιοι λαμβάνουν ένα πολύ μικρό μερίδιο από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές. Επίσης, η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρέχει στους αγρότες ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής θεωρούν πως οι ενισχύσεις μέσω της ΚΑΠ είναι το εργαλείο για την επίτευξη του στόχου.