Αγροτικά

Τι μας φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ);

Τι μας φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ);

A-
A+
02/07/2021 | 9:06

Για αλλαγή στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων, παρεμβάσεις σε υποδομές αλλά και νύξη σε «πριμ εξόδου» αγροτών στο πλαίσιο της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού κλάδου έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, στο ξεκίνημα της διαβούλευσης του υπουργείου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 24 Ιουνίου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει 13 ημερίδες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της εκτεταμένης διαβούλευσης και του ανοιχτού και ισότιμου διαλόγου με σκοπό τη διαμόρφωση της νέας εθνικής στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης εν όψει και της νέας ΚΑΠ.   Όπως αναφέρεται, «η νέα ΚΑΠ είναι μία μεγάλη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας συντονίζοντας κάθε κράτος- μέλος τις εθνικές του πολιτικές με το  ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

6+1 σημεία

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στην τοποθέτηση του σε 6+1 σημεία ορόσημο της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ:

  1. Η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων. «Πρόκειται για μία ουσιαστική ευκαιρία προκειμένου οι ενισχύσεις να πηγαίνουν εκεί που πραγματικά πρέπει να πηγαίνουν. Δηλαδή, σε εκείνους που παράγουν και σε εκείνους που λειτουργούν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να στρεβλώνουν την αγορά» επισήμανε χαρακτηριστικά.
  2. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων στην αγροτική οικονομία. Η χώρα μας είναι κάτω από το 20%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ε είναι στο 40-45%. «Είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τους συνεταιρισμούς και θα αξιοποιήσουμε εργαλεία της νέας ΚΑΠ προς αυτή τη κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
  3. Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις υποδομές. Το μεγαλύτερο κόστος εισροών είναι το κόστος που αφορά το νερό και την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει μία γεωργική εκμετάλλευση. «Οι υποδομές στη χώρα μας είναι απαρχαιωμένες. Υπάρχουν προβλήματα στις εκτάσεις που αρδεύονται μέσω ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, υπάρχει θέμα περιβαλλοντικό, θέμα κατασπατάλησης του υπαίθριου πλούτου και των υπέργειων υδάτων, καθώς και ανάγκη υπογειοποίησης τω δικτύων για να μειωθεί το κόστος και να προστατεύεται το περιβάλλον. Είναι προτεραιότητα να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόρους από το μεταβατικό ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση μελετών. Οι εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
  4. Προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Οι υποχρεώσεις για την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων, ώστε να φτάνουμε το ύψος των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την παλιά. «Εμείς δεν τις βλέπουμε ως υποχρεώσεις κανονιστικές, αλλά ως το μέσο τα προϊόντα μας να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Είναι κεντρική στρατηγική μας να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας και να κάνουμε ότι απαιτείται για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία (βιολογικά προϊόντα, θωράκιση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-ΠΟΠ, θωράκιση απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, επανατοποθέτηση προϊόντων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)» ανέφερε.
  5. Εκπαίδευση, συμβουλευτική, υποστήριξη, έρευνα και καινοτομία.«Πληρώνουμε φάρμακα και μηχανήματα πιο ακριβά από την υπόλοιπη Ευρώπη και τα αξιοποιούμε με βάση την εμπειρία που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι θεμέλιος λίθος της ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
  6. Ανάγκη δημογραφικής ανανέωσης. «Είναι προτεραιότητα μας να σπρώξουμε στο επάγγελμα αυτό νέους ανθρώπους» είπε ο υφυπουργός.
  7. Η ενίσχυση του ρόλου του γεωτεχνικού. Οι Έλληνες γεωτεχνικοί πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού. Όχι μόνο της αγροτικής πολιτικής αλλά της μετάβασης του παραγωγικού μοντέλου σε μια καινούρια κατάσταση. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».