Άκουσον άκουσον
…Κινέζικο ελαιόλαδο
Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου στην Κίνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις άτομα ηλικίας 25-35 ετών που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό δηλώνουν πως έχουν δοκιμάσει το ελαιόλαδο και τους αρέσει πολύ. Σήμερα, η Κίνα καταναλώνει 6.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%. Μάλιστα, πρόσφατα η Κίνα κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια του 5ου διεθνούς διαγωνισμού «Athene international olive oil competition» που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, στα Σπάτα. Πρόκειται για το κινεζικό λάδι Xiangyu Coratina, της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development, από τη Γκανσού της Λονγκνάν που προέρχεται από την ποικιλία ελιάς κορατίνα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία στον κόσμο. Το 2020, η εταιρεία εξήγαγε για πρώτη φορά λάδι στη Νότια Κορέα.