Νότια Κρήτη

Απολογισμός δράσεων και σχεδιασμός νέων από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Απολογισμός δράσεων και σχεδιασμός νέων από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου

«Παρών» στην όλη προσπάθεια δήλωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου με το τμήμα Παιδείας.

A-
A+
25/05/2018 | 12:05

Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου σε πρόσφατη σύσκεψη παρουσίασε τον απολογισμό όλων των δράσεων για τη φετινή σχολική χρονιά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων καθώς και η υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης στο νομό Ρεθύμνης. Παρουσιάσθηκαν επίσης τα αποτελέσματα τους προγράμματος Ψυχολόγων στα σχολεία που υλοποιείται με την χρηματοδότηση του δήμου Αγίου Βασιλείου και που φέτος ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά. Όπως αναφέρθηκε, οι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν ενημερώσεις-ομιλίες σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν ατομικές παρεμβάσεις. Η σοβαρότητα των αιτημάτων των ίδιων των εφήβων καθώς και τα θέματα που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση, αναμφισβήτητα είναι απόδειξη της αναγκαιότητας της ύπαρξης ψυχολόγου στα σχολεία.

Στη συνέχεια της συζήτησης αναζητήθηκαν τα γενικότερα αλλά και ειδικότερα θέματα που απασχολούν τους μαθητές καθώς επίσης έγινε αναφορά στα προβλήματα ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα που ανιχνεύονται στα παιδιά της περιοχής. Τέλος κατατέθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες, προτάσεις σχεδιασμού προγραμμάτων, στο πλαίσιο υποστήριξης των νέων αλλά και των οικογενειών τους.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος παιδείας του δήμου, Αντώνης Τσουρδαλάκης, στόχος της προσπάθειας πρέπει να είναι η καθοδήγηση και ενδυνάμωση τόσο των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών με απώτερο σκοπό αυτοί στη συνέχεια να στηρίξουν τα παιδιά τόσο στην απόκτηση αυτοεκτίμησης όσο και στο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της κοινωνίας αλλά και στις απαιτήσεις της εποχής.

«Παρών» στην όλη προσπάθεια δήλωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου με το τμήμα Παιδείας δια του υπευθύνου του, καθώς επίσης και όλοι οι παρευρισκόμενοι, ενώ τονίσθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη ακόμα περισσότερων φορέων. Συγκεκριμένα των πολιτιστικών, των αθλητικών συλλόγων, των συλλόγων γυναικών κ.ά

Βασική στόχευση πρέπει να είναι η δημιουργία υγιών διεξόδων, μέσα από κίνητρα, ευκαιρίες, προγράμματα και υποδομές για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ παράλληλα πρέπει να υποστηριχθεί η γεφύρωση των διαφορών και αντιθέσεων με κοινό στόχο την ανάπτυξη αρτιμελών σωματικά και πνευματικά ανθρώπων ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Κατόπιν συζήτησης από κοινού προτάθηκαν τα παρακάτω:

1) Κήρυξη έτους Αγωγής Υγείας στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Αίτημα προς στο Δημοτικό Συμβούλιο για σχετική χρηματοδότηση
2) Λειτουργία Σχολών γονέων
3) Υλοποίηση δημιουργικών δραστηριοτήτων για μαθητές σε συνεργασία με φορείς του πολιτισμού (ενασχόληση με την τέχνη, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.ά.)
4) Δημιουργία εκθέσεων στα σχολεία καλλιτεχνικών έργων (σχέδιο, αφίσα, βίντεο, ποίημα, μαντινάδα κ.α) από τους μαθητές κατά των εξαρτήσεων
5) Θέσπιση τηλεφωνικού αριθμού υποστήριξης για παιδιά και εφήβους.
6) Ένταξη των μαθητών του Δήμου σε προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης, Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
7) Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υποστήριξη των αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδότοπων, κατασκευή νέων.
8) Ενημέρωση υπευθύνων εκδηλώσεων και επιχειρήσεων για τις ευθύνες που προκύπτουν από τη διάθεση οινοπνευματούχων ποτών σε μαθητές. Αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων.