Νότια Κρήτη

Επιτέλους προϋπολογισμός στο Δήμο Γόρτυνας! (βίντεο)

Επιτέλους προϋπολογισμός στο Δήμο Γόρτυνας! (βίντεο)

Ισοσκέλιση με ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης

A-
A+
09/06/2016 | 12:31

Με την απόφαση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος της Γόρτυνας εντάσσεται σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης λαμβάνοντας ως ενίσχυση για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού το ποσό των 3.363.411 ευρώ, συντάχθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016  και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου.

Το προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο που ήταν μάλιστα διπλό με κορυφαία θέματα την Ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος Δράσης, στο οποίο αναφέρονται με κωδικό και χρηματοδότηση όλα τα έργα που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, ξεκίνησε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών, λόγω της έναρξης του Μαθητικού Φεστιβάλ της Γόρτυνας που γινόταν την ίδια ώρα.

Η παρουσία του Δημάρχου Γόρτυνας Νίκου Σχοιναράκη και αρκετών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, όπως και του κ. Σταύρου Ξυλούρη στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ, προκάλεσαν την αντίδραση της μειοψηφίας και ειδικότερα των κ.κ. Δαριβιανάκη Μιχάλη και Μανιαδάκη Μιχάλη, οι οποίοι προσερχόμενοι στο Συμβούλιο και εν απουσία της πλειοψηφίας αλλά και του Προέδρου, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακολουθούμενοι και από μερίδα δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.

Ωστόσο η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά με 16 παρόντες έναντι 11 απόντων. Παρόντες από τη μειοψηφία ήταν ο κ. Σταύρος Ξυλούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βαλαβάνης, ο οποίος και υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Ξυλούρης τον καταψήφισε όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, με ένταξη δηλ. του Δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης.

 

δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισήγηση Δημάρχου  

Εισηγούμενος τον προϋπολογισμό ο κ. Σχοιναράκης τόνισε ότι καταρτίστηκε από την εκτελεστική επιτροπή σύμφωνα με τις οδηγίες του Παρατηρητηρίου χαρακτηρίζοντας τον ως « τον καλύτερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών με δυναμική και όραμα για να προχωρήσει ο Δήμος μπροστά, για να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία με λύση πολλών προβλημάτων». «Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας δίνοντας θετικό πρόσημο στην κρίσιμη αυτή χρονιά που διανύουμε. Για το Τεχνικό Πρόγραμμα σημείωσε ότι υπάρχουν έργα 13 εκατομ. ευρώ, με την ενότητα της Γόρτυνας να είναι η πιο ωφελημένη, όπως είπε, από πλευράς μελετών. Τέλος, ο Δήμαρχος απαντώντας στην κριτική του κ. Ξυλούρη τον κάλεσε να υποβάλλει εγγράφως τις προτάσεις του στο Δήμο καυτηριάζοντας την στάση του τελευταίου, που αναλώνεται σε κριτική και σε άρνηση, χωρίς να γίνονται προτάσεις για έξοδο του Δήμου από την κρίση.

 

 

 

Τοποθέτηση Ξυλούρη 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ξυλούρης καυτηρίασε την πολιτική της δημοτικής αρχής και την ένταξη του Δήμου σε πρόγραμμα εξυγίανσης τονίζοντας ότι διαφωνεί όχι φυσικά με τα έργα που καλό είναι να γίνονται, όπως είπε, γιατί τα έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά με τον τρόπο που γίνονται, καθώς η χρηματοδότησή τους προέρχεται από δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και από το Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Στη συνέχεια άσκησε κριτική στον Δήμαρχο καταλογίζοντας του ευθύνη ότι δεν διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και από τα Υπουργεία, αντιπαραβάλλοντας τις περιπτώσεις του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων που, όπως είπε ο κ. Ξυλούρης, πέτυχε την ένταξη έργων ύψους 9 εκατομ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και του Δήμου Ηρακλείου. Καταλόγισε ευθύνες στο Δήμαρχο ότι αγνοεί τις προτάσεις του στο Συμβούλιο για εξοικονόμηση χρημάτων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις γεωτρήσεις, ενώ από την άλλη, όπως είπε επιβαρύνει τους δημότες με υπέρογκες αυξήσεις, όπως συνέβη με τον ΤΑΠ μέσω της ΔΕΗ. Τέλος ο κ. Ξυλούρης αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων τα οποία βρίσκονται σε στασιμότητα και δεν προχωρούν, με ιδιαίτερη αναφορά στη λιμνοδεξαμενή Στερνών και στο φράγμα της Πλακιώτισσας.

 

δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με το σχέδιο εσόδων- εξόδων, ο προϋπολογισμός του Δήμου Γόρτυνας για το 2016 συνοψίζεται στα παρακάτω:

ΕΣΟΔΑ

Τακτικά Έσοδα:  4.626.876,32 €

Έκτακτα Έσοδα:  13.470.609,93 €

Έσοδα παρελθόντων ετών (Π.Ο.Ε.)που βεβαιώνονται για πρώτη φορά: 562.507,00 €

Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε:  7.893.074,28 €

Εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων : 1.269.209,00 €

Χρηματικό Υπόλοιπο 31/12/2015  632.981,41 €

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ:  28.455.257,94 €

 ΕΞΟΔΑ

Έξοδα χρήσης: 8.072.685,11 €

Επενδύσεις: 13.153.390,98 €

Προβλέψεις: 7.225.946,38 €

Αποθεματικό: 3.235,47 €

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ: 28.455.257,94 €