Αυτοδιοίκηση

Η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδοτεί για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδοτεί για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενώ προγραμματίζονται και οι πρώτες κινητοποιήσεις.

A-
A+
07/12/2023 | 21:49

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με μοναδικό θέμα έκφραση άποψης επί της ΜΠΕ του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων που χωροθετούνται στην Ανατολική Κρήτη, στο θαλάσσιο χώρος της Σητείας και στο Μεραμπέλο .
Οι αντιδράσεις είναι έντονες και οργανώνεται μαζική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης την ίδια ημέρα και την ώρα που έχει προγραμματιστεί η σχετική συνεδρίαση στις 12:00 μ.μ.

Τι αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου
Στην Κρήτη χωροθετούνται, στο νομό Λασιθίου, Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα:
Στο Δήμο Σητείας
• Στην περιοχή του Αθερινόλακκου αρχικά χωροθετείται το πάρκο «Κρήτη 1», 590 MW και σε μεταγενέστερο χρόνο θα κατασκευαστεί ένα μικρότερο, το «Κρήτη 4», 205 MW.
• Στο σύμπλεγμα νησιών Διονυσάδες το πάρκο «Κρήτη 3» είναι 205 MW.
Στο Δήμο Αγίου Νικολάου
Στην περιοχή Αφορεσμένος, πίσω από τη Σπιναλόγκα και την Κολοκύθα, χωροθετούνται ένα πάρκο σταθερής έδρασης το «Κρήτη 2α» ισχύς 200 MW και ένα πλωτής έδρασης το «Κρήτη 2β», 935 MW, το μεγαλύτερο πανελλαδικά καλύπτοντας όλη την έκταση μεταξύ του ενός και των 6 ναυτικών μιλίων. Τα δύο αυτά πάρκα είναι εφαπτόμενα.
Αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται ως αντιπροσωπευτική ανεμογεννήτρια αυτή των 15 MW (ενδεικτικά η Vestas V236-15MW), οπότε αναλογικά:
• Για το «Κρήτη 1» απαιτούνται 39 ανεμογεννήτριες,
• Στο «Κρήτη 4» 14 ανεμογεννήτριες,
• Στο «Κρήτη 3» 13 ενώ
• Στο «Κρήτη 2β» και «Κρήτη 2α» απαιτούνται αθροιστικά 75 ανεμογεννήτριες.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ισχύ 15 MW με διάμετρο φτερωτής D=235 μ. Ο κορμός της πάνω από τη θάλασσα είναι 150 μ. και προσθέτοντας την ακτίνα της φτερωτής το συνολικό ύψος της καθεμίας φθάνει στα 268 μ., ενώ η ταχύτητα στην άκρη της φτερωτής θα είναι 360 χλμ./ώρα.
Το κόστος κατασκευής ενός ΥΑΠ είναι μεγάλο λόγω της νέας τεχνολογίας και οι επενδύσεις, παρόλο που είναι ιδιωτικές, γίνονται μόνο με κρατική χρηματοδότηση και δανειοδότηση.
Ενδεικτικά για την κατασκευή ενός πάρκου 1.000 MW, περίπου όσο τα εφαπτόμενα «Κρήτη 2β» και «Κρήτη 2α» είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Σκοπός των επενδύσεων δεν είναι η παραγωγή ενέργειας για την εγχώρια κατανάλωση αλλά η εξαγωγή και πώληση μέσω του Green Aegean Interconnection καθώς και η προώθηση της υποχρεωτικής διασύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών. Ομοίως και ο αγωγός φυσικού αερίου (East Med) που θα συνδεθεί με τον σταθμό του Αθερινόλακου, χωρίς όμως η Κρήτη να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο. Δηλαδή δεν υπάρχει ενεργειακό κέρδος για την Ελλάδα.
Η θαλάσσια περιοχή που χωροθετείται το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ορίζεται ως αποκλειστική και δεν δύναται να συνυπάρχει αλιεία ή άλλου τύπου δραστηριότητα.
Δεσμεύεται μια πολύ μεγάλη έκταση που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αλιείς, του τουρισμού με σκάφη ιστιοπλοϊκά, για κατάδυση κ.α.
«Θεωρούμε ότι, παρόλο που οι ΑΠΕ έχουν θετικό αποτύπωμα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, η χωροθέτηση των ΥΑΠ έχει μόνο αρνητική επίδραση στην περιοχή του ν. Λασιθίου και δεν πρέπει να προχωρήσει σε κανένα σημείο της» καταλήγει η ανοικτή επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου.

Ο φάκελος της «ΣΜΠΕ του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων» είναι διαθέσιμος στον σύνδεσμο: https://herema.gr/announcement-seia-ndp-owf/