Νότια Κρήτη

Με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής Φαιστού χάθηκε η Γαλάζια Σημαία στο Καλαμάκι

Με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής Φαιστού χάθηκε η Γαλάζια Σημαία στο Καλαμάκι

Η διάνοιξη ενός παράνομου δρόμου από τον Αφραθιά στο Καλαμάκι κόστισε την αφαίρεση της σημαίας.

A-
A+
26/05/2023 | 15:38

Την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στο Καλαμάκι του Δήμου Φαιστού μετά και την γνωστοποίηση ότι η παραλία για τη φετινή σεζόν έχασε τη Γαλάζια Σημαία, ένα διεθνές σήμα αναγνώρισης ποιότητας και υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Μαΐου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Νικολακάκης.

Τα ερωτήματα που έθεσε εκφράζουν την αγωνία, τον προβληματισμό και την αγανάκτηση εν μέρει όσων δραστηριοποιούνται στο Καλαμάκι, που θα βιώσουν και τις επιπτώσεις, ενδεχομένως, από μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, καθότι τα προηγούμενα χρόνια η παραλία του Καλαμακίου είχε κερδίσει τη Γαλάζια Σημαία, γεγονός που έδινε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και ήταν ένα επιπλέον αβαντάζ για τους ξένους στην επιλογή τουριστικού προορισμού.

Τι έγινε, όμως, φέτος και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα χάθηκε και ποιος έχει την ευθύνη για την άσχημη τροπή αυτού του θέματος ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Νικολακάκη  και από τον δ.σ. Γιώργο Σταθοράκη, όπως και το γιατί δεν έγινε γνωστό το θέμα νωρίτερα αλλά κρατήθηκε ως «εφτασφράγιστο» μυστικό μιας και τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο και το θέμα ήρθε στο προσκήνιο στο παρά πέντε, μέσα Μάη και κατόπιν ανακοίνωσης του αρμόδιου φορέα και όχι φυσικά του Δήμου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, Γιάννη Φασομυτάκη και Αντώνη Κωνσταντουλάκη στα επίμονα ερωτήματα της αντιπολίτευσης ήταν συγκεχυμένες και αρκετά ασαφείς και ήταν επικεντρωμένες σε δύο παραμέτρους : « Η Γαλάζια Σημαία χάθηκε εξαιτίας του δρόμου και για τις καταπατήσεις που έχουν γίνει».

Ποιος διάνοιξε το δρόμο και με ποιο τρόπο;

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους αντιδημάρχους και είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο στο “apopsilive.gr” ο φορέας που συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τελικώς εγκρίνει και χορηγεί τη «Γαλάζια Σημαία» δεν εξετάζει ένα μόνο θέμα, αλλά ελέγχει μια σειρά από περιβαλλοντικές παραμέτρους, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις, πέρα από το ζήτημα των «καθαρών νερών» και των υποδομών της παραλίας, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντουλάκης.

Σαν μεγάλο λοιπόν «αγκάθι» για τη Γαλάζια Σημαία λειτούργησε φέτος ο δρόμος,  όπως ομολόγησε και παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος κ. Φασομυτάκης μόνο που δεν διευκρίνισε επακριβώς ούτε ποιον δρόμο εννοεί –αν και ρωτήθηκε επίμονα από τον δ.σ. κ. Σταθοράκη – ούτε το πώς διανοίχθηκε, ούτε γιατί στάθηκε εμπόδιο και οδήγησε στην απορριπτική απόφαση, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τα «ψιλά γράμματα» επί του θέματος.

Για την ιστορία, ωστόσο, και καθότι είναι «γνωστόν τοις πάσι» πρόκειται για το δρόμο που ενώνει τον Αφραθιά με το Καλαμάκι, έναν χωματόδρομο πλάτους 6 περίπου μέτρων ο οποίος «χρεώνεται» αποκλειστικά στον νυν αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Φασομυτάκη, που χωρίς δεύτερη σκέψη στην αρχή της τωρινής δημοτικής θητείας, πήρε μια μπουλντόζα και προχώρησε στη διάνοιξη του δρόμου. Ενός δρόμου παράνομου, χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία μελέτη, ενός δρόμου που έχει καταστεί δύσβατος και επικίνδυνος σε πολλά σημεία του, καθώς δεν μπορεί να επιχορηγηθεί και να χρηματοδοτηθεί για κανενός είδους συντήρηση, εφόσον είναι παράνομος.

Και μπορεί να εξυπηρετεί σε ένα βαθμό την ένωση των δύο παραλιών του Καλαμακίου και του Αφραθιά, συντομεύοντας τη χιλιομετρική απόσταση, ωστόσο δεν διαθέτει κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο και αποτελεί κραυγαλέα αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής που στάθηκε και η αιτία να αφαιρεθεί φέτος η «Γαλάζια Σημαία» από το Καλαμάκι. Το κατά πόσον βέβαια είναι σωστό να πληρώνει και να «τιμωρείται» μια περιοχή με τουριστική ανάπτυξη εξαιτίας των αυθαιρεσιών του Δήμου παραμένει ως ερώτημα να αιωρείται και ο καθένας είναι σε θέση να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ούτε και έχει βέβαια καμιά λογική το δίλλημα που έθεσε υπό μορφή ερωτήματος ο αντιδήμαρχος κ. Φασομυτάκης «τελικά, πέστε μας τι θέλετε, να τον κρατήσουμε ή να τον κλείσουμε;» απευθυνόμενος προς το Σώμα και αποδεχόμενος ότι αυτός διάνοιξε τον συγκεκριμένο δρόμο.  

Όσο για το αν φταίνε οι «καλοθελητές» που τράβηξαν φωτογραφίες και ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή για το «όργιο» των αυθαιρεσιών στο Καλαμάκι –όπως δήλωσε ο έτερος αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντουλάκης, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει, ανεπιτυχώς, την όποια ευθύνη από πάνω τουκαλώς ή κακώς όταν μια δημοτική αρχή λειτουργεί αυθαίρετα και χωρίς τη συγκατάθεση, την έγκριση και την αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο των ενεργειών της, από κει και μετά όλα μπορεί να τα περιμένει!

Οι αυθαιρεσίες, οι «φερόμενοι» ως καταπατητές και η «παράσταση» του αντιδημάρχου

Το γεγονός ότι στον παραλιακό οικισμό του Καλαμακίου υπάρχουν αυθαιρεσίες και πολλά προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι αποκλειστικά σημερινό φαινόμενο. Χρονολογείται δεκαετίες πίσω και ήρθε στο προσκήνιο και με την εφαρμογή της Κτηματογράφησης στο Δήμο Φαιστού.

Το ζήτημα των καταπατήσεων-αν όντως υπάρχουν- και των αποκαλούμενων καταπατητών σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Φασομυτάκη για να προσεγγιστεί σωστά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε μια αποκλειστικά περίπτωση, όπως αυτή την οποία επιδεικτικά δημοσιοποίησε ο αντιδήμαρχος Φαιστού, πετώντας «πυροτεχνήματα» και προκαλώντας τις εντυπώσεις στρέφοντας σε άλλη κατεύθυνση το ενδιαφέρον του συμβουλίου αλλά και της κοινής γνώμης.

“Εξάλλου είναι απορίας άξιον”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Φαιστού, Γιάννης Μαθιουδάκης, απαντώντας στα όσα συκοφαντικά διέσπειρε ο αντιδήμαρχος, “τι απέγινε η λίστα με τα 13 ονόματα, την οποία σε προγενέστερο χρόνο είχε εμφανίσει ο κ. Φασομυτάκης ως θέμα για να συζητηθεί στο  Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια την απέσυρε. Από τα ονόματα αυτά των φερόμενων ως καταπατητών της περιουσίας του Δήμου κατά τον κ. Φασομυτάκη, τελικά απέμεινε μόνο ένας άνθρωπος να ευθύνεται;  Αναφέρεται ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει μέσα στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Φαιστός-Συμμαχία Προόδου» ως υποψήφιος και που η «χρέωσή» του αποτελεί ενέργεια στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης μιας ολόκληρης δημοτικής παράταξης και σπίλωσης του αρχηγού της, πράξη που υποκρύπτει δόλο και για το λόγο αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης», όπως είπε ο κ. Μαθιουδάκης.

Ήταν, άραγε, τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος τη στιγμή μάλιστα που τουλάχιστον ο αντιδήμαρχος κ. Φασομυτάκης είναι σε θέση να γνωρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη του Δήμου με το συγκεκριμένο πολίτη και «φερόμενο ως καταπατητή» κατά τον αντιδήμαρχο, με τον Δήμο να έχει ζητήσει και να έχει πάρει επανειλημμένα αναβολές;

«Πάγια θέση της αντιπολίτευσης του Δήμου Φαιστού είναι ότι ο Δήμος ούτε καταπατεί, ούτε καταπατείται», όπως υποστήριξε ο δ.σ. Αχιλλέας Ρομπογιαννάκης τοποθετούμενος επί του θέματος, προσθέτοντας επίσης ότι η αντιπολίτευση ζητά εδώ και 4 χρόνια επίμονα να αποδοθεί το Κτηματολόγιο, ως μοναδικός τρόπος κατοχύρωσης και εξασφάλισης της δημοτικής περιουσίας.

Εξάλλου δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι η απορριπτική απόφαση για τη «Γαλάζια Σημαία» έφτασε Γενάρη μήνα στα γραφεία του Δήμου –όπως αποκάλυψε ο δ.σ. Γιάννης Νικολακάκης και μέχρι το Μάη που έγινε και η επίσημη ανακοίνωση του φορέα δεν έγινε ούτε μια νύξη από τη δημοτική αρχή για τη δυσάρεστη αυτή έκβαση.

Τέλος στο καίριο ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Νικολακάκη «σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή, έστω και κατόπιν εορτής και αν είναι εφικτό να μην χαθεί η φετινή σεζόν, αλλά να επαναξιολογηθεί η περίπτωση του Καλαμακίου» η απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντουλάκη ήταν μάλλον γενικόλογη και αόριστη, καθώς όπως τόνισε έχουν αποσταλεί όλα τα επικαιροποιημένα έγγραφα και οι απαντήσεις που ζήτησε ο φορέας για τις ενέργειες του Δήμου αναφορικά με το δρόμο και με τη διακοπή της κυκλοφορίας του και αναμένεται επαναξιολόγηση, αλλά άγνωστο πότε. Μήπως σε αυτές τις ενέργειες καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί και η πρόταση την οποία διατύπωσε εύστοχα και ο δ.σ. Στέλιος Καρανδινός για οριοθέτηση του δρόμου στα πραγματικά διοικητικά του όρια εντός της ΔΕ Τυμπακίου; Αν συμβεί αυτό, τότε ίσως το Καλαμάκι κερδίσει τη Γαλάζια Σημαία που δικαιούται!