Νότια Κρήτη
Τα “ντοκουμέντα” του Προέδρου της Παναγιάς και η νομιμότητά τους (βίντεο)
Οι πηγές αυτές ανήκουν στο Δήμο βάση παραχωρητηρίου του 1957 και αξιοποιήθηκαν με δαπάνη του Δήμου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας και με αφορμή τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Παναγιάς, Βασίλης Κωνσταντάκης, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος αποποιήθηκε της κατηγορίας ότι παίρνει παράνομα νερό, παρουσιάζοντας στο Σώμα “έγγραφα και ντοκουμέντα” όπως υποστήριξε τα οποία νομιμοποιούν την ενέργεια του αυτή.
Καταρχήν με την παρέμβαση και ενός δημοτικού υπαλλήλου, υδρονομέα του Δήμου, έγινε σαφές ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και κάποια ακόμα άτομα (τρία συνολικά ονόματα αναφέρονται στο έγγραφο) λαμβάνουν νερό από πηγές και όχι από την κεντρική δεξαμενή που υδρεύεται η Παναγιά.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί, οι πηγές αυτές στις τοποθεσίες “Μαύρη Συκιά” και “Καμένος Πεύκος” στις παρυφές των Αστερουσίων, είχαν αξιοποιηθεί με δαπάνη του Καποδιστριακού Δήμου Κόφινα, όπως επιβεβαιώνει και ο δ.σ. Σταύρος Ξυλούρης, καθώς ο ίδιος μάλιστα είχε δώσει τότε εντολή να γίνει η προμήθεια των υλικών. Επρόκειτο για πηγές για τις οποίες υπήρχε μελέτη να “καλλιεργηθούν”, ώστε να συγκεντρωθεί και από αυτές το νερό και εν συνεχεία να προστεθεί στο νερό των άλλων πηγών από τις οποίες υδρευόταν η Παναγιά και εφόσον υπήρχε περίσσευμα ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και άλλα χωριά της Δημοτικής Ενότητας του Κόφινα, που ακόμα και σήμερα στερούνται το νερό.
Ένας σχεδιασμός και μια μελέτη που έμεινε ημιτελής, δεν προχώρησε και δεν ολοκληρώθηκε.
Εύλογα όμως γεννάται το ερώτημα, γιατί δεν προχώρησε ο σχεδιασμός και δεν ολοκληρώθηκε το έργο αυτό, που ήταν από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό που είχαν ξεκινήσει στον Καποδιστριακό Δήμο του Κόφινα;
Ένα έργο πνοής για το Δήμο που ως στόχο είχε να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ύδρευσης και μάλιστα με φυσική ροή, χωρίς κατανάλωση ρεύματος σε όλο το Δήμο και χωρίς να χρειάζεται να λειτουργούν γεωτρήσεις, για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο;
Μήπως γιατί κάποιοι αντιδρούσαν; Μήπως γιατί κάποιοι ήθελαν να εκμεταλλεύονται το νερό για λογαριασμό τους και παρεμπόδιζαν με διάφορους τρόπους τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου, υποστηρίζοντας ότι το νερό “δεν επαρκεί, ότι θα στερέψουν οι πηγές, ότι θα ξεραθούν οι περιουσίες τους και άλλα παρόμοια;
Επίσης, ακούγεται ξεκάθαρα στο βίντεο ότι για τις συγκεκριμένες τοποθεσίες υπάρχουν και συμβόλαια παραχώρησης από το 1957 από τις οικογένειες στις οποίες ανήκαν οι εκτάσεις αυτές και καλό θα ήταν σε ερχόμενο Συμβούλιο να παρουσιαστούν, ώστε να ξεκαθαριστεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Αν και δεν χωράει αμφιβολία στην κοινή λογική πως οι ποταμοί, οι πηγές, οι χείμαρροι και τα ρυάκια δεν ανήκουν σε ιδιώτες, για να τα εκμεταλλεύονται και μάλιστα έχοντας το “αποκλειστικό δικαίωμα”, καθώς αποτελούν δημόσιο αγαθό, όπως εξάλλου και το αγαθό που λέγεται νερό είναι δημόσιο αγαθό και διατίθεται για την εξυπηρέτηση όλων των ανθρώπων.
Και επειδή ακούστηκε και αυτό ως επιχείρημα ότι ο ποταμός έχει στερέψει και οι πηγές αυτές δεν δίνουν αρκετό νερό, σας παραθέτουμε μια πρόσφατη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η δεξαμενή την οποία έχει κατασκευάσει ο Πρόεδρος της Παναγιάς για να συγκεντρώνει το νερό των πηγών αυτών και εν συνεχεία να το χρησιμοποιεί για να αρδεύει “δωρεάν” την περιουσία του. Η δεξαμενή είναι αρκετά μεγάλης χωρητικότητας και γεμίζει άνετα με τη σταθερή παροχή νερού μέσα σε λίγα 24ωρα. Αυτό προς διάψευση κάθε υποψίας ότι δεν υπάρχει νερό!

“τα ντοκουμέντα”
Όσον αφορά τα “επίσημα έγγραφα” και τα “ντοκουμέντα” που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος στο Συμβούλιο και που κατέθεσε στο Προεδρείο, σύμφωνα με τα οποία νομιμοποιείται να παίρνει το νερό, η αποκάλυψή τους έφερε στην επιφάνεια και την ανεπάρκεια των επιχειρημάτων του για το αν νομιμοποιείται ή όχι να χρησιμοποιεί το νερό των πηγών.
Πρόκειται για ένα ιδιόχειρο σημείωμα, τύπου ιδιωτικού συμφωνητικού, μεταξύ του τότε Δημάρχου Κόφινα Γιάννη Χατζάκη και τριών ατόμων, μεταξύ αυτών και του σημερινού Προέδρου Βασίλη Κωνσταντάκη, στο οποίο αναφέρεται ότι μπορούν να παίρνουν νερό από τις πηγές αυτές, εφόσον και εάν υπάρξει πρόβλημα λόγω της αξιοποίησης και σύνδεσης των άλλων πηγών για την ύδρευση του οικισμού. Το έγγραφο δεν κάνει λόγο πουθενά για δωρεάν παραχώρηση και επιπλέον δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, ούτε σφραγίδα του Καποδιστριακού Δήμου Κόφινα. Δεν βασίζεται σε καμιά απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά εγείρονται επιφυλάξεις και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποσπάστηκε.
Εξάλλου γίνεται σαφές και με μια απλή ανάγνωσή του ότι το όποιο “δικαίωμα” χρήσης του νερού παραχωρείται μόνο σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα έλλειψης νερού στην άρδευση, λόγω της αξιοποίησης των πηγών για την υδροδότηση του χωριού. Ένα χαρτί που θα πρέπει να ελεγχθεί και μάλιστα άμεσα από τη νομική υπηρεσία του Δήμου για την εγκυρότητά του και φυσικά για το κατά πόσον νομιμοποιεί τα συγκεκριμένα άτομα που το ζήτησαν και το πήραν να έχουν το “αποκλειστικό δικαίωμα” αξιοποίησης του νερού των πηγών αυτών για ιδιωτική τους χρήση για κοντά 20 χρόνια, από τότε μέχρι σήμερα.
Παρακολουθείστε εδώ το δεύτερο βίντεο με τα όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος της Παναγιάς αλλά και με την τοποθέτηση του δ.σ Σταύρου Ξυλούρη αναφορικά με τις εργασίες που είχαν γίνει από τον Καποδιστριακό Δήμο του Κόφινα για την αξιοποίηση των πηγών αυτών προς όφελος των δημοτών.