Πολιτική

Η νεανική επιχειρηματικότητα … αναζητά σύμμαχο!

Η νεανική επιχειρηματικότητα … αναζητά σύμμαχο!

A-
A+
28/06/2019 | 14:56

*Γράφει η Ελένη Βατσινά

Έπεσε στα χέρια μου προ ημερών μια συνέντευξη, του γενικού διευθυντή του ιδρύματος Skilling Australia, Nicholas Wyman στο “Νέο Κόσμο”, στην οποία μιλούσε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας των νέων. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε το 2014 και με απογοήτευση διαπιστώνω πως τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται, αλλά αντιθέτως επιτείνονται, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους να χτυπούν “κόκκινο” και τους νέους να επιλέγουν να αναζητήσουν … την τύχη τους στο εξωτερικό.

Μαγικές λύσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν και το θέμα της Απασχόλησης δεν προσφέρεται για κανενός είδους λαϊκισμό. Ας εξετάσουμε λοιπόν τη δεδομένη κατάσταση:

Η χώρα μας διαθέτει μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο δαπανά, μάλιστα, μεγάλα ποσά σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Αποδεικνύεται όμως αδύναμη στο να συγκρατήσει τους νέους επιστήμονες από τη φυγή στο εξωτερικό. Αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να αλλάξουμε! Κι αυτό θα γίνει μόνο αν καταρτιστεί ένα σχέδιο, μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα στηρίζει τους νέους επιστήμονες, θα ενισχύει τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα προωθεί τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την οικονομία.

Η επόμενη «στροφή», μετά την κρίσιμη κάλπη της 7ης Ιουλίου πρέπει να βρει την Ελλάδα  να ενδυναμώνει ουσιαστικά  τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που αποτελούν άλλωστε το 90% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, απασχολούν πάνω από το 60% των εργαζομένων και εισφέρουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και προώθησης της καινοτομίας και της υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Στο «Σχέδιο Ελλάδα» προτείνεται απαλλαγή από τη φορολογία για τρία χρόνια για κάθε νέο που αναπτύσσει τη δική του επαγγελματική δραστηριότητα και απαλλαγή επίσης για 3 χρόνια από τις ασφαλιστικές εισφορές για συνταξιοδότηση. Προτείνεται επίσης, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της πρόσβασης όσων θέλουν να επιχειρήσουν σε αρχικό κεφάλαιο ενθαρρύνοντας τα Ταμεία Συμμετοχών, με την συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα και ειδικά Προγράμματα από το Τραπεζικό Σύστημα, για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ρευστότητας στην Οικονομία.

Κυρίαρχη θέση στο σχεδιασμό που το «Κίνημα Αλλαγής» προτείνει, έχει η συνεργασία Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με τις επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη κι εμπορική αξιοποίηση νέων εφαρμογών, καθώς και η αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας, ώστε  αντιστοιχούνται οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού με τις νέες ανάγκες. Παράλληλα προτείνεται η επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσω απαλλαγής από τη φορολογία.

Για τους νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο πρωτογενή τομέα παραγωγής προτείνεται η δωρεάν παραχώρηση γης, με φορολογικά, ασφαλιστικά μέτρα στήριξής τους.

Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να υλοποιηθούν με «όπλο» την ουσιαστική αποκέντρωση: με τη δημιουργία, σε κάθε Περιφέρεια, κέντρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης.

Με δουλειά, ρεαλιστικές προτάσεις και συνέργειες κυβέρνησης, ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων, είναι εφικτή η ανάσχεση του brain drain και ταυτόχρονα η στήριξη της επιχειρηματικότητας, προκειμένου και οι επιχειρήσεις να βρουν επιτέλους ένα σύμμαχο, αλλά και οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα, να παλέψουν για τον τόπο και για τη ζωή τους. Αυτό, άλλωστε, θα «πει» αγώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας!

 

*Η Ελένη Βατσινά είναι επιχειρηματίας, υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου με το Κίνημα Αλλαγής