Νότια Κρήτη

Μια συνομιλία με τον Ιεροδιάκονο π. Αρσένιο Προκοπάκη

Μια συνομιλία με τον Ιεροδιάκονο π. Αρσένιο Προκοπάκη

A-
A+
14/04/2021 | 12:28

Η παρουσία της Εκκλησίας στο σήμερα.

Τούτες τις ημέρες της άνοιξης και της ιερής ιστορικής μνήμης είναι καλό ν’ αναφερθούμε στους αγώνες του κλήρου και στην συμβολή των μοναστηριών στο βωμό της πολυπόθητης ελευθερίας. Σε τούτο το εγχείρημα αρωγός και  συνοδοιπόρος στο ανηφόρι της ιστορικής μνήμης, ο Ιεροδιάκονος π. Αρσένιος Προκοπάκης.

Της Εύας Καπελλάκη – Κοντού*

  • Π. Αρσένιε, θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια αναφορικά με την συμβολή του κλήρου στον αγώνα για την λευτεριά, στην ολότητά του.

Οι πατέρες της εκκλησίας με βαθύ το αίσθημα του πατριωτισμού αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στον αγώνα του Έθνους με στόχο  την ελευθερία, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της θρησκευτικής συνείδησης στο βαθμό εκείνο που θυσίασαν όχι μόνο την εκκλησιαστική τους πορεία και τ’ αξιώματα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή αγωνιζόμενοι συνεχώς κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 Μέχρι τώρα έχουμε αφιερώσει τέσσερα ραδιοφωνικά ταξίδια στην ιστορική μνήμη και στην ανεκτίμητη προσφορά του κλήρου και των μοναστηριών στον αγώνα. Στην πορεία αυτή προσπαθώντας ν’ αποκαλύψουμε τη βαθύτερη συμβολή του κλήρου μέσα από ιστορικές πηγές, εκστασιαστήκαμε από τις κινήσεις και τις αποφάσεις αυτών των εκκλησιαστικών ανδρών, μιας και γνωρίζουμε πως οι πιέσεις που δέχτηκαν ήταν σφοδρές. Και αναρωτιέμαι  αν στις ημέρες μας συνέβαιναν αντίστοιχα γεγονότα ποια θα ήταν η θέση των εκκλησιαστικών μας αρχόντων στην υπεράσπιση του Έθνους;

  • Ομολογουμένως το ραδιοφωνικό ιστορικό οδοιπορικό μέσα από τις πηγές δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα συνυφασμένα και προσαρμοσμένα θα έλεγα, αναγκαστικά ή μη, στην ζοφερή καθημερινότητά μας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Το ρητορικό σας ερώτημα θεωρώ ότι θα είχε ως απάντηση πως ο κλήρος του 2021 έχει πολλαπλά δοκιμαστεί δίνοντας καθημερινά ανάλογους αγώνες προσωπικούς ή ομαδικούς για την πίστη την ιερή και τα χρηστά ήθη! Ποια είναι η γνώμη σας;

Η παρουσία του κλήρου στους χαλεπούς αυτούς καιρούς είναι από μόνη της μια μαρτυρία πίστης, γιατί οι αγωνιστές της εποχής εκείνης είχαν ένθερμη πίστη κι έχω προσωπικά την πεποίθηση πως οι αποφάσεις που έπαιρναν ήταν μετά από προσευχή και βαθιά αίσθηση συνείδησης και αναφοράς στο Θεό.

Ο σημερινός αγώνας σ’ αυτή την χαλαρότητα της συνειδήσεως ενός εκάστου αποδίδει μια δύσκολη θέση και μαρτυρία πίστης του κάθε κληρικού όπου η ίδια του η ζωή και οι «αθόρυβες» κινήσεις του θα δίνουν την μαρτυρία της εκκλησίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα σ’ ένα πνεύμα ελευθερίας, χωρίς να πιέζονται η συνείδηση και οι ηθικές αξίες του καθενός μας.

Σας ευχαριστούμε π. Αρσένιε θερμά, για την αθόρυβη προσφορά σας με ζέση και αγάπη για τον πάσχοντα άνθρωπο.

*Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού  είναι Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”