Πολιτισμός

Μνήμες ανεξίτηλες στου καιρού το διάβα…

Μνήμες ανεξίτηλες στου καιρού το διάβα…

A-
A+
05/06/2020 | 13:36

Σε κάθε ζωγραφικό πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού (1926 – 2017)  η κάθε γραμμή του χρωστήρα του είναι επαναστατικής μορφής των νέων τάσεων και διακρίνεται για τη δύναμή του την επιβλητικότητα του και την πληρότητά του.

Γράφει η: Εύα Καπελλάκη Κοντού

Η ρέουσα κρητική ιδιοσυγκρασία η συνισταμένη αυτής της κρητικής παράδοσης την οποία κληροδότησε και η ορμή και η θύελλα που παρουσιάζουν τα ταμπλό του,  σύντομα θα τον αναδείξουν όμοιο του ομοχώριου του καλλιτεχνικού γενάρχη της οικουμένης « El Greco”.

Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο διάσημος ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί τον Μπότη Θαλασσινό. Μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα που έχει τιμήσει την χώρα μας σε όλες τις καλλιτεχνικές πρωτεύουσες του κόσμου. Η κα Παπαδάκη στην εκπομπή της «Στάσεις Ζωής» φιλοξενεί, λίγο καιρό πριν τον μεγάλο αποχαιρετισμό, τον μεγάλο εικαστικό ο οποίος με διάθεση μικρού παιδιού αφηγείται με ιδιαίτερη γλαφυρότητα την ιστορία της πολυτάραχης ζωής του.

Ο Μπότης Θαλασσινός μας τίμησε με την παρουσία του στην έκθεση αγιογραφίας στην Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας, με τα έργα των μαθητών του αγιογράφου π. Αρσένιου Προκοπάκη.

Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε ο π. Αρσένιος μου είπε: Ο Μπότης Θαλασσινός υπήρξε σταθμός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας ο ιστορικός θα τον  καταγράψει ως ένα νεότερο Θεοτόκοπουλο ο οποίος έδωσε καλλιτεχνικούς ορίζοντες στην τέχνη της ζωγραφικής και στην εξέλιξή της. Τεχνικές γεμάτες φως ένταση, ρεαλισμό και κουλτούρα.

Εμπνεύσεις καρδιακές δοσμένες μέσα από τον χρωστήρα και τα χρώματα που εκείνος πολύ καλά ήξερε να χειρίζεται ως η ψυχή του έβλεπε.

Συνεχίζει στην συνέντευξή του να μου λέει για να καταγράψω πως είχε την μεγάλη τύχη και ευλογία στην ζωή του να τον γνωρίσει από κοντά και να τον τιμήσει με την παρουσία του στην έκθεση. Δεν ξεχνά, μου εξομολογείται, όταν μπροστά από ένα πίνακα φτιαγμένο με κάρβουνο εκείνος θέλησε να του  προτείνει μια χρυσή πινελιά και η αντίδραση ήταν άμεση υποστηρίζοντας ο αγιογράφος την παράδοση. Όμως η διαφορά κάνει τον καλλιτέχνη και κυρίως τον κάνει να ξεχωρίζει… «μου είπε πως αυτό κάνει τη διαφορά και σου δίνει το ονοματεπώνυμο»!

Κι όπως μας λέει κι ο ποιητής στον λόγο τον ερωτικό…

Στον κάμπο του αποχωρισμού να ξανανθίζουν κρίνα
μέρες ν’ ανοίγουνται ώριμες, οι αγκάλες τ’ ουρανού,
να φέγγουν στο αντηλάρισμα τα μάτια μόνο εκείνα
αγνή η ψυχή να γράφεται σαν τα τραγούδια αυλού…

*Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος [Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “«Fedrico II”].