Νότια Κρήτη

22 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας

22 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας

Από την Μαρία Ζωγραφάκη που κατάγεται από το Ζαρό και εργάζεται στη Θράκη.

A-
A+
30/09/2019 | 13:09

«Για μας σήμερα είναι μια μέρα γιορτής. 22 χρόνια είναι μια ζωή» δηλώνει η Ζαριανής καταγωγής κα Μαρία Ζωγραφάκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο Περιφερειακό Κέντρο για τον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό μιλώντας στην ΕΡΤ για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, με αφορμή το κλείσιμο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, 22 χρόνια μετά την έναρξή του.

«Κάποιοι από εμάς ζήσαμε αυτό το πρόγραμμα από το 1997 δουλεύοντας ήδη στη Θράκη ως εκπαιδευτικοί. Με τις δυσκολίες, τις χαρές, τις συγκρούσεις θεωρούμε ότι το πρόγραμμα άνοιξε δρόμους στην περιοχή. Άνοιξε δρόμους στα παιδιά της Μειονότητας. Προσωπικά έχω τη χαρά να συνεργάζομαι ως υπεύθυνη των μαθημάτων στα ΚΕΣΠΕΜ, στα Κέντρα Στήριξης του Προγράμματος με Εκπαιδευτικούς τους οποίους είχαμε ως μικρούς μαθητές στο Πρόγραμμα και τώρα είναι αξιολογότατοι συνάδελφοι που τελειώνουν και τα Μεταπτυχιακά τους» δηλώνει η κα Ζωγραφάκη, η οποία είναι θυγατέρα του Γιώργου Ζωγραφάκη σ. εκπαιδευτικού & συγγραφέα από το Ζαρό Δήμου Φαιστού και της Χαρούλας Καπλάνη από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Συγκίνηση

Η Μ. Ζωγραφάκη μιλάει για τη μεγάλη συγκίνηση που νιώθει κάθε φορά που συνεργάζεται και συντονίζει μαθήματα και με τις μαμάδες των παιδιών της Μειονότητας, μαθήματα που ξεκίνησαν από τα αστικά κέντρα στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, αλλά σήμερα έχουν τέτοια δυναμική ώστε να ικανοποιούνται αιτήματα γυναικών, όπως αυτές της Ρούσας, οι οποίες, όπως η κα Ζωγραφάκη δηλώνει, ήταν και οι πιο ένθερμες στην παρακολούθηση των μαθημάτων. «Είχαμε δύο τμήματα με 40 και πλέον γυναίκες στο καθένα. Την επόμενη εβδομάδα με χαρά θα μπορέσουμε να κάνουμε μια τριήμερη εκδρομή των γυναικών αυτών στην Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσουν το δεύτερο κλείσιμο του προγράμματος μας», σημειώνοντας μάλιστα πως πολύ πιθανόν κάποιες από αυτές τις γυναίκες να βγαίνουν για πρώτη φορά από το χωριό τους ή το Νομό τους.

«Πρόσθεση, όχι αφαίρεση…»

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει η ίδια να κρατήσει και να κοινοποιήσει  στην τοπική κοινωνία, μήνυμα που απορρέει από την υλοποίηση του Προγράμματος, όπως λέει δεν είναι άλλο από το ίδιο το σύνθημα: «Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση»«Δεν υπάρχει κάποιο άλλο! Και για τη Θράκη που έχει περάσει πολλά και που έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της αυτό είναι το κυρίαρχο σύνθημα. Για μας, για όλους τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες, για τους εκπαιδευτικούς και τα μικρά παιδιά, για τις σχέσεις , για τις γέφυρες που χτίσαμε τόσα χρόνια στη Θράκη και που για μας πια είναι πατρίδα, πρώτη κι όχι δεύτερη πίσω από τις φυσικές μας πατρίδες. Νομίζω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα».

Οι δρόμοι που άνοιξαν
Τέλος, μιλώντας για το «από εδώ και πέρα» στην εκπαίδευση των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας δηλώνει «Νομίζω ότι σίγουρα αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να πάει χαμένη. Όλα τα συμπεράσματα και όλος ο αναστοχασμός γύρω από αυτό γυρίζουν. Μπορεί να σας μιλώ για γιορτή, αλλά ταυτόχρονα όταν κλείνουν οι κύκλοι νιώθουμε και θλίψη και δυσκολία. Είμαστε σε διαδικασία αναστοχασμού, κατάθεσης συμπερασμάτων» και καταλήγει με την επισήμανση ότι «Αυτά όλα πρέπει σίγουρα να αξιοποιηθούν και να πάνε παρακάτω. Με ποια μορφή δεν μπορώ να το έχω στο μυαλό μου σίγουρα τώρα , αλλά δεν μπορεί αυτά τα 22 χρόνια, κι αυτά τα συμπεράσματα κι αυτοί οι δρόμοι που άνοιξαν να σταματήσουν εδώ». [Κείμενο-φωτο εκδήλωσης: Μαρία Νικολάου]

«Προσωπικά έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με Εκπαιδευτικούς τους οποίους είχαμε ως μικρούς μαθητές στο Πρόγραμμα και τώρα είναι αξιολογότατοι συνάδελφοι που τελειώνουν και τα Μεταπτυχιακά τους» λέει η κ. Μαρία Ζωγραφάκη