Κρήτη

«Καμπανάκι» για λύσεις στη στέγαση εκπαιδευτικών και φοιτητών

«Καμπανάκι» για λύσεις στη στέγαση εκπαιδευτικών και φοιτητών

Επιστολή προς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο.

A-
A+
14/08/2018 | 9:45

Το «καμπανάκι» για λύσεις που θα ανακουφίσουν το πρόβλημα της στέγασης εκπαιδευτικών και φοιτητών στο Ρέθυμνο κρούει ο Δήμος Ρεθύμνης που προχωρά στην προσπάθεια συντονισμού ενεργειών με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους επαγγελματίες του κλάδου και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί «βραχνά» τόσο για τον εγχώριο πληθυσμό, όσο και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και φοιτητές που μπαίνουν κάθε χρόνο στο «στίβο» της αναζήτησης στέγης στο Ρέθυμνο. Η αυξημένη ζήτηση που ξεπερνά κατά πολύ τη διαθεσιμότητα κατοικιών, η καθίζηση της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης αλλά και η αυξημένη διάθεση ακινήτων για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στον τουρισμό έχουν συρρικνώσει αισθητά τον «χάρτη» των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση στο Ρέθυμνο.

Στο μεταξύ την κατάσταση δυσχεραίνει και το γεγονός ότι τα ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια ενοικιάζονται σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές με αποτέλεσμα αρκετοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, εγκαταλείποντας το Ρέθυμνο, όπως έχει συμβεί σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών αλλά και φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως από το προηγούμενο σχολικό έτος ο Δήμος Ρεθύμνης με επιστολή προς τον Σύλλογο Ξενοδόχων και τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων είχε ζητήσει τη συνδρομή τους προκειμένου να υπάρξει προσφορά δωματίων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στέγασης των εκπαιδευτικών με θετική ανταπόκριση, αφού περίπου 200 εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να στεγαστούν.

Τη φετινή χρονιά ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ζητήσει και πάλι τη συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεργασία με το τμήμα φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έπειτα από πρόταση του Αντιπρύτανη Κωνσταντίνου Σπανουδάκη.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην πόλη αλλά και εκτός πόλης να διαθέσουν τα σπίτια τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αξιζει να σημειωθεί πως η κίνηση του δήμου έρχεται μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προς τους τοπικούς φορείς για συντονισμό και μέριμνα για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης κος Γιώργος Γεωργαλής, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση για την προσπάθεια που κάνει και φέτος ο Δήμος Ρεθύμνης αναζητώντας λύσεις μέσα από τη συνεργασία με όσους διαθέτουν κατοικίες ή δωμάτια προς μίσθωση, επεσήμανε πως στην προσπάθεια του Δήμου που ξεκίνησε την περυσινή χρονιά σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων η οποία απέδωσε καρπούς, φέτος ζητείται και η συνδρομή των ιδιοκτητών ακινήτων η οποία, αν αποδώσει, θα αυξήσει αισθητά τον αριθμό των ανθρώπων που θα καταφέρουν να βρουν στέγη την ερχόμενη σχολική χρονιά.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο κος Γεωργαλής επεσήμανε πως το Ρέθυμνο, εκτός από μια πόλη που υποδέχεται φοιτητές και εκπαιδευτικούς, υποδέχεται και ανθρώπους από άλλες περιοχές της Ελλάδας που βρίσκουν εργασία και εγκαθίστανται μόνιμα στο Ρέθυμνο. «Έχουμε μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, κάτι που φαίνεται και στα σχολεία. Παρά το γεγονός ότι έχουμε νέες σχολικές μονάδες δεν έχει υπάρξει μεγάλη αποσυμφόρηση και αυτό διότι έχουμε πολλές οικογένειες από άλλες περιοχές της Ελλάδας που κατοικούν στο Ρέθυμνο καθώς έχουν βρει εργασία κυρίως στον τουρισμό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο διότι: «Έχουμε πολλούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς την ίδια ώρα που στο κέντρο της πόλης η πλειοψηφία των σπιτιών διατίθενται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση» και πρόσθεσε επισημαίνοντας την ανάγκη για εξεύρεση λύσης: «Ιδιαίτερα για τους φοιτητές η δυσκολία εξεύρεσης σπιτιών σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια θα οδηγήσουν σύντομα τους φοιτητές να μην δηλώνουν το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο για να αποφύγουν το πρόβλημα αυτό, που γίνεται σταδιακά γνωστό κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το Ρέθυμνο».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Αναλυτικά, σε επιστολή του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, επισημαίνονται τα εξής: «Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και της συνακόλουθης άφιξης νέων εκπαιδευτικών και φοιτητών στο Ρέθυμνο, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας του, απευθύνθηκε προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ρέθυμνο και τους περιαστικούς Οικισμούς προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα στέγης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών και φοιτητών και αποφυγής της ταλαιπωρίας που υπέστησαν στο παρελθόν αναζητώντας στέγη.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος 2017-2018, μετά από πρόταση του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Μαρινάκη Γιώργη, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης έστειλε επιστολή προς το Σύλλογο Ξενοδόχων και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων για την προσφορά, σε λογικές τιμές, δωματίων προς ενοικίαση από εκπαιδευτικούς. Αρκετοί ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά, δίδοντας στοιχεία, τα οποία προωθήσαμε στην ΕΛΜΕΡ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτ/θμιας Εκπ/σης.

Φέτος, υιοθετήσαμε εκ νέου τη συγκεκριμένη διαδικασία, εμπλουτισμένη από τη συνεργασία με τα Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από πρόταση του κ. Σπανουδάκη Κων/νου, Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην παρούσα περίοδο, έχει σταλεί επιστολή προς το Σύλλογο Ξενοδόχων και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και αναμένουμε τις προσφορές τους τις οποίες θα προωθήσουμε στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην ΕΛΜΕΡ και στο Σύλλογο Εκπ/κών Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης για να τις αξιολογήσουν και να τις αξιοποιήσουν. Οι ενδιαφερόμενοι Εκπαιδευτικοί και Φοιτητές, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες των παραπάνω φορέων και συλλόγων να ενημερώνονται για τις προσφορές και να έρχονται σε επικοινωνία απευθείας με τους ιδιοκτήτες.

Επιπροσθέτως, παρακαλούμε θερμά και τους ιδιοκτήτες μεμονωμένων διαμερισμάτων στην πόλη και στους περιαστικούς οικισμούς, οι οποίοι είτε διατηρούν κλειστά τα διαμερίσματά τους είτε τα ενοικιάζουν με βραχυχρόνιες μισθώσεις, να αποστείλουν τις προσφορές τους και τα στοιχεία τους ταυτόχρονα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: α) [email protected] και β) [email protected] για περαιτέρω προώθηση και για άμεση επικοινωνία των ενδιαφερομένων μαζί τους. Η περίοδος ενοικίασης, παρακαλούμε, να είναι από την έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς έως 30/6/2019.

Καλούμε τους συμπολίτες που έχουν διαθέσιμα δωμάτια να σεβαστούν τον προτεινόμενο χρόνο ενοικίασης και να τα διαθέσουν στους εκπαιδευτικούς και φοιτητές μας, στηρίζοντας εμπράκτως τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και των Εκπ/κών Μονάδων του Δήμου μας.

Η αδυναμία εξεύρεσης στέγης αποστερεί από τα σχολεία τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται και από το Πανεπιστήμιό μας τους φοιτητές του, οι οποίοι αδυνατούν υπό αυτές τι συνθήκες να παραμείνουν στο Ρέθυμνο για τις σπουδές τους. Οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε στην πράξη το ενδιαφέρον μας και να αποδείξουμε ότι πράγματι νοιαζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και του Πανεπιστημίου, στο Ρέθυμνο».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Επιστολή απέστειλε η δημοτική αρχή και τη φετινή χρονιά προς τον Σύλλογο Ξενοδόχων και τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, με την οποία ζητά να συνεχιστεί η συνεργασία που υπήρξε την περυσινή χρονιά και μέσα από την οποία ανακουφίστηκε το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών αλλά και των φοιτητών.

Αναλυτικά, σε επιστολή του ο Δήμος Ρεθύμνης επισημαίνει τα εξής:
«Σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας μας κατά τη σχολική περίοδο 2017-2018 προκειμένου να συνδράμουμε από κοινού στην ελάφρυνση του προβλήματος στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές και οι αναπληρωματικοί εκπαιδευτικοί, θα θέλαμε να εξετάσετε το πρόβλημα με την ίδια κατανόηση και ευαισθησία και κατά τη σχολική περίοδο 2018-2019.

Παρακαλούμε λοιπόν:
• Για το άνοιγμα κάποιων ξενοδοχείων και μικρών τουριστικών καταλυμάτων στην πόλη του Ρεθύμνου κατά τη χειμερινή περίοδο. Επιθυμητό διάστημα από 1/10/2018 έως 30/6/2018.
• Στις προσφορές να αναγράφεται και το μηνιαίο ενοίκιο για την πληρέστερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
• Όπως ενημερωθούμε ταυτόχρονα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: α) [email protected] και β) [email protected]

goodnet