Οικονομία

«Αλλαγή χρήσης» στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

«Αλλαγή χρήσης» στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ, του ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα.

A-
A+
29/08/2016 | 15:40

Στη συνάντηση που πρόκειται να έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να προτείνει στο εξής η πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να πραγματοποιείται με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας (360 ευρώ), για χρονικό διάστημα ανάλογο με την επιδότηση.

Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματίες θα μειώσουν τη δαπάνη για κάθε μία τέτοια πρόσληψη, αφού θα καλύπτουν το ποσό που χρειάζεται, από τα 360 ευρώ και άνω. Εάν υποθέσουμε ότι θα προσληφθεί άνεργος με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα δαπανήσει μόνο 226 ευρώ το μήνα, τα υπόλοιπα 360 θα τα παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Επίσης, θα προταθεί στις επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει και αλλαγές στο πρόστιμο (10.550 ευρώ ανά περίπτωση) της ανασφάλιστης εργασίας. Στις περιπτώσεις που θα εντοπίζεται ανασφάλιστος εργαζόμενος για πρώτη φορά από κάποια επιχείρηση, θα ζητείται να καλυφθεί μέρος του προστίμου (πχ 3.500 ευρώ), ως ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή να δηλωθεί ο εργαζόμενος και να δουλεύει κανονικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν η ίδια επιχείρηση υποπέσει σε ανάλογο παράπτωμα για δεύτερη φορά, τότε θα καλείται να πληρώσει τα 10.550 ευρώ και αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί και τρίτη φορά, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση για 10 ημέρες, τουλάχιστον.

Το υπουργείο Εργασίας, προτείνει επίσης τη θέσπιση τεκμαρτού ποσού ασφαλιστικής εισφοράς, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος, τον τζίρο και τη γεωγραφική θέση μιας επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν φαινόμενα εισφοροδιαφυγής, ειδικά στο σκέλος που επιχειρήσεις δηλώνουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, τους οποίους απασχολούν όμως με πλήρες ωράριο.

Πηγή: dikaiologitika.gr