Ελλάδα

Αυτός είναι ο χάρτης με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Αυτός είναι ο χάρτης με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

A-
A+
07/08/2020 | 8:09

Σε συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο, το απόγευμα της Πέμπτης. Η συμφωνία υπεγράφη ύστερα από την επίσκεψη – αστραπή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Για ισορροπημένη συμφωνία κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

Τονίζεται, δε, πως επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα τον χάρτη με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου.

Οργή Άγκυρας

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και προσθέτει ότι για την Άγκυρα είναι ανύπαρκτη η «δήθεν» συμφωνία θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη σήμερα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η περιοχή που περιλαμβάνεται στη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2003 απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων  και τώρα με τη συμφωνία με την Ελλάδα χάνει θαλάσσιες περιοχές ευθύνης.

Η Τουρκία κατηγορεί μάλιστα Ελλάδα και Αίγυπτο πως επιχειρούν να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης

Διαμηνύει μάλιστα ότι δεν θα επιτρέψει στη συγκεκριμένη περιοχή καμία δραστηριότητα και πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα «νόμιμα» συμφέροντα και δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των τουρκοκυπρίων.