Ελλάδα

Διορθώσεις στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα – Ποια προβλήματα παραμένουν άλυτα

Διορθώσεις στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα – Ποια προβλήματα παραμένουν άλυτα

Εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα προβλήματα που αφορούν την απόρριψη του επιδόματος.

A-
A+
21/09/2018 | 14:28

Την ικανοποίησή του για την έκδοση εγκυκλίου οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία προβλέπεται η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, σε μητέρα φοιτητή, σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου-πατέρα, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισήμανε το θέμα σε πρόσφατο έγγραφό της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας και πρότεινε εναλλακτικά τη διαχείριση των σχετικών αιτημάτων, εκτός πληροφοριακού συστήματος taxisnet και συγκεκριμένα μέσω του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Με την με αρ. 89537/Ζ1/01.06.18 εγκύκλιο οδηγία του Υπουργείου Παιδείας που αφορά το «Στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2017-2018», διευκρινίστηκε ότι, στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης δικαιούχος γονέας απεβίωσε μετά τη λήξη του οικονομικού έτους 2017 και ο φοιτητής/τέκνο του υπαγόταν σε αυτόν ως προστατευόμενο μέλος, ο/η σύζυγος του θανόντος θα πρέπει να υποβάλει οριστικά την αίτησή του εμπρόθεσμα. Στη συνέχεια προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το Ίδρυμα, αφού επιβεβαιώσει ότι ο δικαιούχος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, προωθεί τον μοναδικό αριθμό υποβολής αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email: [email protected]) στη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, αναφέροντας τη σχετική αιτιολογία.

Με την παραπάνω εγκύκλιο του Υπουργείου, δόθηκε λύση στο πρόβλημα και τελικώς η διαχείριση της αίτησης, έγινε εκτός πληροφοριακού συστήματος taxisnet από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου και από το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα προβλήματα που αφορούν την απόρριψη του επιδόματος για λόγους που σχετίζονται με το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος, την κατοχή ημιτελών κτισμάτων άνω των 200 τ.μ., το ποσοστό συνιδιοκτησίας σε κατοικία στην πόλη σπουδών, την καλή επίδοση φοιτητών και την προσβασιμότητα στην πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή του αιτήματος.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.