Ελλάδα

Επετειακή Εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ΕΣΕΕ

Επετειακή Εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ΕΣΕΕ

Εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της αγοράς το 2015

A-
A+
11/12/2014 | 16:30

 Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσίασε χθες, στο ξενοδοχείο Hilton, για 14η συνεχή χρονιά την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που είχε επετειακό χαρακτήρα με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας. Η Έκθεση εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), το οποίο κλείνει φέτος 7 χρόνια ερευνητικού έργου με αποστολή την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΕΣΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αντώνης Σαμαράς τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και μίλησε για την επικαιρότητα κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και θα τιμωρήσουν εκείνον που προσπαθεί να τις επιβάλλει και προσέθεσε ότι είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών, ενώ υπογράμμισε ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για τις τρεις ψηφοφορίες. Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα σε τρία – τέσσερα χρόνια θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα είπε: «Βάλαμε τέλος στην ύφεση, ήλθε η ανάκαμψη, δεν μπορώ να πω ότι η ανεργία φεύγει αλλά σταθερά πέφτει. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αλλά μέσα στην ευρωζώνη είχαμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2014».  Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, με την ευκαιρία της εκδήλωσης και της 20ετούς παρουσίας της Συνομοσπονδίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας απένειμε προς τον Πρωθυπουργό σχετική τιμητική πλακέτα.

Σαμαράς- Κορκίδης

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης καθησύχασε τους εμπόρους για την πορεία της αγοράς εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να πράξουν ό,τι είναι ωφέλιμο για τη χώρα, δηλώνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ.  Σταύρου Δήμα και ευχήθηκε η Ελλάδα να βγει νικήτρια από τη δίμηνη παράταση του μνημονίου μέχρι να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Ο κ. Κορκίδης, επίσης, ανέφερε τη σημαντική απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ την ίδια ημέρα σχετικά με το άνοιγμα Ειδικού Λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πορείες της 6ης Δεκεμβρίου και κάλεσε όλους τους φορείς να συνεισφέρουν στο κοινωνικό αυτό εγχείρημα.

Τα κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε από τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για 2014 δείχνει την καταγραφή αντίρροπων τάσεων μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Το 2013 και το 2014 ήταν δύο δύσκολες χρονιές για όλους και ιδίως για τους μικρομεσαίους, ενώ για το 2015 υπάρχει αισιοδοξία από τους «μεγαλύτερους», αβεβαιότητα από τους «μικρότερους», αλλά σταθεροποίηση της αγοράς για όλους.