Ελλάδα

Μ. Κεφαλογιάννης«Μέτρα για την ασφαλή μετάβαση των πολιτών και την στήριξη του Τουρισμού»

Μ. Κεφαλογιάννης«Μέτρα για την ασφαλή μετάβαση των πολιτών και την στήριξη του Τουρισμού»

Ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

A-
A+
21/04/2020 | 11:40

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το μεγάλο πλήγμα που αναμένεται να επιφέρει στο διεθνή Τουρισμό ο αντίκτυπος από τον Covid-19 ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας αλλά και μία πανευρωπαϊκή πολιτική που θα προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά μετον πιθανό αντίκτυπο του Covid-19 στο διεθνή τουρισμό αναμένεται οι διεθνείςαφίξεις το 2020 να μειωθούν έως 30% σε σύγκριση με το 2019. Μία τέτοιαεξέλιξη θα είναι με διαφορά η χειρότερη μείωση που έχει σημειωθεί σε καιρόειρήνης. Μία τέτοια αναμενόμενη πτώση θα μπορούσε να μεταφραστεί σεμείωση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού μεταξύ 300-450δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν η ποσοστιαία μείωση των εσόδων στην Ευρώπη να είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων αναμένεται απώλεια περίπου 75 εκ. θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο από τις οποίες οι 10,2 εκ. στην Ευρώπη.Για τη χώρα μου την Ελλάδα που ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούςπυλώνες ανάπτυξης και στήριξης του ΑΕΠ της και σύμφωνα με εκτιμήσεις ηαπώλεια μόνο του ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 θα ανέλθει στα 4,5 δισ ευρώενώ η πιθανή απώλεια των θέσεων εργασίας θα ξεπεράσει τις 45.000εργαζόμενους.Επίσης όπως, διαπιστώνεται από μελέτες μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων στηνΕλλάδα θα αντιμετωπίσει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες.Ο Τουριστικός τομέας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι αυτή τηνώρα στο πιο κρίσιμο σημείο του εδώ και δεκαετίες. Θα απαιτηθεί ολικήεπαναφορά με άμεσα συνδυαστικά μέτρα που θα καταστήσουν και πάλι εφικτήτην επανεκκίνησή του, προκειμένου να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά τουτουρισμού στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας.Η μετακίνηση τουριστών και επιβατών από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ, με ασφάλεια και στον υγειονομικό τομέα λόγω του Covid 29, είναι πρωταρχικήςσημασίας. Μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μεταφορά επιβατών τουριστώνχωρίς κίνδυνο, που θα καθιστούν τα ταξίδια ασφαλή, αλλά και θα βοηθήσει τηνεπανεκκίνηση της οικονομίας στον τουριστικό κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο,είναι περισσότερο από αναγκαία.

 Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Σε ποια άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα προτίθεται να προβεί για ναστηρίξει τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

– Ποιές πολιτικές προτίθεται να προκρίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τηνασφαλή και χωρίς κίνδυνο για την υγεία, μετάβαση των πολιτών από χώρα σεχώρα της ΕΕ;»