Ελλάδα

Μια μαρτυρία κρατουμένου στα Χανιά φαίνεται ότι ήταν καθοριστική στην υπόθεση Μαντλίν

Μια μαρτυρία κρατουμένου στα Χανιά φαίνεται ότι ήταν καθοριστική στην υπόθεση Μαντλίν

A-
A+
09/06/2020 | 13:41

Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ αστυνομικοί της Scotland Yard είχε έρθει στη χώρα μας για να συναντήσουν έναν 50χρονο κρατούμενο, που ήταν γερμανικής καταγωγής, όπως και ο Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν, και του οποίου τα ίχνη έχουν πλέον χαθεί.

Ο μάρτυρας κλειδί φέρεται να ήξερε κρίσιμες πληροφορίες για την υπόθεση, καθώς βρισκόταν κοντά στο σημείο της εξαφάνισης στη Πορτογαλία.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνέταξε έγγραφο που ανέφερε ότι «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με τη βρετανική αστυνομία «ο 50χρονος γερμανικής καταγωγής Χέγκελαρ Μπ. που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες».

Η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή».

Ο 50χρονος, που ζούσε στη Γαλλία είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα για παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Αφρική και φυλακίστηκε το 2015 στα Χανιά. Αποφυλακίσθηκε το 2017 και αμέσως φαίνεται να συναντήθηκε με κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας. Συνέχισε να έχει επαφές με τη Scotland Yard για λίγους μήνες ακόμη μέχρι που αναχώρησε από την Ελλάδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στις 18 Ιουλίου 2017 λοιπόν, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ συνέταξε έγγραφο που ανέφερε ότι «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με την βρετανική ομάδα της επιχείρησης «Grange» για την διαλεύκανση της εξαφάνισης της Ματλιν Μακ Καν, ο 50χρονος γερμανικής καταγωγής Χέγκελαρ Μπ. που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες». Με την Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας να ζητά περαιτέρω πληροφορίες από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα για να βρεθεί ο 50χρονος αλλοδαπός. Κι αυτό με το δεδομένο ότι όπως χαρακτηριστικά μνημονεύονταν στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή»!

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω Γερμανός που ζούσε στη Γαλλία είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα όταν προσπάθησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τρεις παράνομους μετανάστες από την Αφρική.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και τότε είχε αφεθεί ελεύθερος. Όμως δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και συνελήφθη το 2015 στη Θεσσαλονίκη όταν είχε έλθει πάλι στην Ελλάδα για διακοπές. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά χρόνων και πέντε μηνών. Σε άλλο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που συντάχθηκε στις 20 Ιουλίου 2017 σημειωνόταν ότι ο συγκεκριμένος Γερμανός είχε φυλακισθεί στις 9 Απριλίου 2015 στα Χανιά και χρησιμοποιούσε από τον Οκτώβριο του 2016 ένα κινητό κάτοχος του οποίου εμφανιζόταν μια γυναίκας βουλγαρικής καταγωγής που έμενε σε παροδο της οδού Λιοσίων.

Τελικώς ο 50χρονος αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές των Χανίων το καλοκαίρι του 2017 κι αμέσως φαίνεται να συναντήθηκε στην χώρα μας με κλιμάκιο της Βρετανικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος βρισκόταν τον Μάιο του 2007 στη Πορτογαλία κι ηταν σε γειτονικό σημείο από τον χώρο εξαφάνισης της Μαντλίν . Μάλιστα είχε και τότε επικοινωνήσει με την τοπική αστυνομία χωρίς οι αναφορές του να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, όπως συνέβη και μ άλλες παρόμοιες πληροφορίες που τώρα επανεκτιμήθηκαν.

Ο 50χρονος ένα διάστημα μετά την αποφυλάκιση του διέμεινε στη Λαμία συνεχίζοντας να έχει επαφές με τους Αγγλους αστυνομικούς. Λίγους μήνες αργότερα εμφανίσθηκε σε δικαστήριο της Κέρκυρας για την υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών κι ακολούθως φέρεται να αναχώρησε από την Ελλάδα προς άγνωστη κατεύθυνση .













in.gr