Ελλάδα

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις -19 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις -19 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

A-
A+
21/07/2020 | 20:04

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη-Δένδια, επικοινωνία με Παναγιωτόπουλο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με τη NAVTEX και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο.

Μητσοτάκης για τουρκική NAVTEX: Επιθετική κίνηση, μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει σαφές μήνυμα στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα και την έκδοση NAVTEX νοτιοανατολικά της Κρήτης και του Καστελλόριζου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανόν η Τουρκία να ενοχλείται «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες».

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τις έρευνες

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός για την τουρκική Navtex, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός. Οπως υπογράμμισε, η Αγκυρα δεν εξαρτάται από την άδεια κάποιου σχετικά με τις έρευνες.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει τα μέτρα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο».

Δένδιας: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους, και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας», για να προσθέσει με νόημα: «Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».

Χ. Μάας: Πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων μόνο αν παύσει η Άγκυρα κάθε δραστηριότητα στη Μεσόγειο

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες».

Πρόσθεσε δε πως «η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μάας πρόσθεσε πάντως και την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα.











Iefimerida.gr