Ελλάδα

To 5G μπήκε στη ζωή μας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

To 5G μπήκε στη ζωή μας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

A-
A+
14/01/2021 | 13:42

Η Ελλάδα μπήκε και επίσημα στην «εποχή» του 5G. 

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφτηκαν οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων ραδιοσυχνοτήτων στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας, την Cosmote, τη Wind και τη Vodafone.

Όπως τόνισε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δημοπρασία ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου του 2020, η Cosmote έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανακοίνωσε – μόλις μια ημέρα μετά τη δημοπρασία του φάσματος – ότι ξεκινά άμεσα την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G σε ορισμένα σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καβάλα, Δράμα, Γιαννιτσά, Σέρρες, Νάουσα, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη).

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την πρώτη βιντεοκλήση με δίκτυο 5G στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Ντομινίκ Λερόι, τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ και τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, 18 Δεκεμβρίου του 2020, η Wind ανακοίνωσε επίσης την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε την ενεργοποίηση των υψηλών ταχυτήτων του 5G για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν η Vodafone. Η εταιρεία ανέφερε μάλιστα ότι από χθες, 11 Δεκεμβρίου 2021, παρέχει δωρεάν απεριόριστα data για 3 μήνες σε όλους τους συνδρομητές με 5G συσκευή.

Η πληθυσμιακή κάλυψη του νέου δικτύου είναι ακόμη μικρή στην Ελλάδα, ενώ – προς το παρόν – οι ταχύτητες του δικτύου στη χώρα μας φτάνουν το πολύ έως 1Gbps.

Αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει. Στόχος των εταιρειών είναι να φτάσουν σε πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 50% έως το τέλος της φετινής χρονιάς και σε ταχύτητες έως και 10Gps. Έτσι, οι άνθρωποι που διαθέτουν συσκευές συμβατές με τις απαιτήσεις του δικτύου 5G, θα είναι σε θέση να βιώσουν μερικές από τις τεράστιες αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας μακροπρόθεσμα το δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Ανεξάρτητα όμως από το πότε, το μόνο σίγουρο είναι ότι το 5G θα μπει στην καθημερινότητά μας και θα επηρεάσει τις ζωές μας. Ίσως ήρθε η στιγμή να μάθουμε περισσότερα για αυτό.

Χρειάζομαι νέο τηλέφωνο για το 5G; Ποιες είναι οι επιλογές μου;

Ναι, οι καταναλωτές θα χρειαστούν ένα τηλέφωνο 5G για να συνδεθούν στο νέο δίκτυο. Παρακάτω ακολουθούν οι συσκευές που είναι διαθέσιμες σε Vodafone, Cosmote ή Wind και υποστηρίζουν 5G δίκτυα στην Ελλάδα.

  • Apple iPhone 12 mini
  • Apple iPhone 12
  • Apple iPhone 12 Pro
  • Apple iPhone 12 Pro Max
  • Huawei P40 Pro
  • Huawei P40
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  • Samsung Galaxy S20 Ultra
  • Samsung Galaxy A42
  • Samsung Galaxy S20 FE 5G
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Xiaomi Mi 10T Pro
  • Xiaomi Mi 10T
  • Xiaomi Mi 10T Lite
  • Xiaomi Mi 10 Pro
  • Xiaomi Mi 10
  • OnePlus Nord N10 Dual

Τι είναι το 5G και σε τι διαφέρει από τις τρέχουσες ασύρματες υπηρεσίες 4G;

Το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του 5G είναι η ταχύτητα. Το δίκτυο επιτυγχάνει αυτήν την ταχύτητα χρησιμοποιώντας ένα μεγαλύτερο κομμάτι του ραδιοφάσματος – το οποίο χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα για τη μετάδοση σημάτων – σε σχέση με το 4G.

Ένα smartphone που χρησιμοποιεί 5G θα μπορεί για παράδειγμα να κατεβάσει μια ταινία σε περίπου 15 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα περίπου έξι λεπτά που χρειάζονται για ένα smatphone με 4G ταχύτητες.

Τα πλεονεκτήματα του 5G δεν αφορούν μόνο το διαδίκτυο. Οι συσκευές θα έχουν επίσης ταχύτερη απόκριση. Η τεχνολογία μειώνει τα χιλιοστά του δευτερολέπτου που δαπανώνται για την επεξεργασία πληροφοριών – ή την «καθυστέρηση μεταφοράς» (latency) – που πλήττει τα ασύρματα δίκτυα.

Αυτές οι δυνατότητες «υπόσχονται» να κάνουν μηχανήματα όπως drones και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας να λειτουργούν πολύ πιο ομαλά.

Μερικά σήματα 5G χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες που μπορούν να χειριστούν περισσότερα δεδομένα, όμως δεν μπορούν να «ταξιδέψουν» μέχρι στιγμής, οπότε οι πάροχοι πρέπει να εγκαταστήσουν εκατοντάδες χιλιάδες κεραίες σε στύλους φωτισμού στο δρόμο και τηλεφωνικές κολόνες για να παρέχουν τις νέες υπηρεσίες σε όλους τους χρήστες τους.

Οι περισσότεροι πάροχοι των ΗΠΑ κατασκευάζουν υβριδικά δίκτυα που χρησιμοποιούν πολλές ζώνες συχνοτήτων.

Τι γίνεται εάν διατηρήσω το 4G κινητό τηλέφωνο μου;

Τα σημερινά 4G κινητά τηλέφωνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες εφαρμογές δεν χρειάζονται 5G ταχύτητες για να λειτουργήσουν ομαλά, ενώ το 4G είναι σίγουρα πιο διαδεδομένο αυτή τη στιγμή.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να χάσουν χρήστες παλαιότερων συσκευών έως ότου σχεδόν όλοι οι συνδρομητές τους μεταβούν στο δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Εάν η ιστορία είναι όντως οδηγός για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αξίζει να σημειωθεί ότι η AT&T δεν απενεργοποίησε το 2G δίκτυο της, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έως και το 2017.

Επιπλέον, όλα τα 5G τηλέφωνα στην αγορά υποστηρίζουν και τα δύο δίκτυα.

Πώς θα επηρεάσει το 5G τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια και τις αγορές;

Οι περισσότερες εφαρμογές αγορών και κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούμε σήμερα δεν θα λειτουργούν διαφορετικά με σύνδεση 5G. Όμως οι πολύ γρήγορες ταχύτητες του 5G θα δημιουργήσουν μια καλύτερη εμπειρία για τεχνολογίες όπως η εικονική (VR) και η επαυξημένη (AR) πραγματικότητα.

Με το 4G, αυτές οι εφαρμογές συχνά δυσκολεύονται να επεξεργαστούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αναγκάζοντας τις συσκευές VR και AR να βασίζονται σε πολύπλοκες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις αντί για το δίκτυο. Αυτό θα αλλάξει με το 5G.

Θα μπορούσαν να προκύψουν συναρπαστικοί κόσμοι AR που ξεπερνούν κατά πολύ την ανίχνευση Pokemon στην άγρια φύση ή τη χρήση ενός AR χάρακα για να μετρήσετε τον τοίχο του σαλονιού σας. Οι συσκευές AR και VR μπορεί επίσης να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο gaming, καθώς αποκτούν το ίδιο επίπεδο επεξεργαστικής ισχύς με τα κινητά τηλέφωνα.

Γιατί το 5G έγινε ζήτημα πολιτικής και εθνικής ασφάλειας;

Οι ηγέτες της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών αναμένουν ότι τα 5G δίκτυα θα «αναλάβουν» τη διαχείριση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστηρίων πετρελαίου και εργοστασίων που σήμερα βασίζονται σε ενσύρματες συνδέσεις.

Επειδή το 5G είναι τόσο γρήγορο, θα μπορούσε να λειτουργήσει με ταχύτητες ίσες ή μεγαλύτερες από πολλά ενσύρματα δίκτυα – και επειδή δεν θα υπάρχουν καλώδια που θα συνδέουν τα μηχανήματα, θα μπορούσαν να μετακινηθούν ή να τροποποιηθούν πολύ πιο εύκολα.

Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις βιομηχανικές βάσεις των χωρών πιο ευέλικτες αλλά και πιο ευάλωτες σε hackers, εάν τα καινούργια δίκτυα δεν είναι ασφαλή.

Παράλληλα, υπάρχει η βιασύνη που προκύπτει από τη θέληση των παγκόσμιων υπερδυνάμεων να αποκτήσουν το χρονικό πλεονέκτημα στη χρήση του 5G. Οι ΗΠΑ έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη διάδοση της χρήσης του 4G.

Τώρα, η Κίνα έχει κάνει προτεραιότητα το 5G μετά την αποτυχία της να συμβαδίσει με τις Δυτικές χώρες στην ανάπτυξη προηγούμενων γενεών δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ποιος είναι ο ρόλος της Huawei;

Οι πωλήσεις και η ανάπτυξη της Huawei τα τελευταία χρόνια έχουν «επισκιάσει» εταιρείες όπως η Ericsson και η Nokia, οι οποίες προμήθευαν εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Η Huawei διαθέτει επίσης τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες 5G από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) χαρακτήρισε πρόσφατα την εταιρεία «εθνική απειλή», υποστηρίζοντας ότι οι φερόμενοι δεσμοί της με το κράτος θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της για να κατασκοπεύσει παγκόσμια δίκτυα.

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επίσης μια εκστρατεία για να αποθαρρύνουν άλλες χώρες από τη χρήση του εξοπλισμού της εταιρείας. Η Huawei αρνήθηκε επανειλημμένα ότι παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση στα προϊόντα της στην κινεζική κυβέρνηση.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η «μάχη» ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ;

Η Κίνα έχει το προβάδισμα, παρόλο που οι υπηρεσίες 5G πρέπει να καλύψουν ένα πληθυσμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Μέχρι το τέλος του 2020, η Κίνα υπολογίζεται ότι είχε περίπου 690.000 σταθμούς βάσης 5G σε λειτουργία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 50.000, σύμφωνα με το International Business Strategies .

Θα επηρεάσει η πανδημία την ανάπτυξη του 5G;

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές παρά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι Αμερικανοί χειριστές εξασφάλισαν σχετικά γρήγορα δεσμεύσεις από κρατικές και τοπικές ρυθμιστικές αρχές που χαρακτήρισαν τους τεχνικούς που εργάζονται σε αυτές τις υποδομές ως «essential workers».

H υψηλή ανεργία θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη ζήτηση για νέες τεχνολογίες στης ΗΠΑ, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μέχρι στιγμής μεγάλες και η κυκλοφορία του Iphone 12 θα φέρει το 5G στα χέρια εκατομμυρίων καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Πώς θα επηρεάσει το 5G την εξ’ αποστάσεως εργασία;

Το 5G δεν θα αφορά μόνο δίκτυα κινητών τηλεφώνων. Η Verizon χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία για να μεταφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης σε ορισμένα σπίτια αντί για ακριβότερες εγκαταστάσεις καλωδίων οπτικών ινών.

Ομως, αυτές οι συνδέσεις είναι διαθέσιμες μόνο σε μερικές εκατοντάδες σημεία που υπάρχουν εγκαταστάσεις 5G δικτύου. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο ασύρματο φάσμα ή εκατομμύρια νέους «πομπούς» 5G μέχρι το δίκτυο πέμπτης γενιάς να μπορεί να ανταγωνιστεί τις οπτικές ίνες.

Πώς επηρεάζει το 5G την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, έξυπνων εργοστασίων και αυτοκινούμενων αυτοκινήτων;

Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πως θα λειτουργήσει το 5G με άλλες συσκευές εκτός από κινητά τηλέφωνα. Δοκιμαστικά project, από τρένα υψηλών ταχυτήτων στην Ιαπωνία έως κατασκευές αυτοκινήτων στη Γερμανία και συστήματα παρακολούθησης στην Κίνα έχουν ήδη αρχίσει.

Όμως οι περισσότερες «έξυπνες» εφαρμογές του 5G δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη βιωσιμότητα τους σε εμπορική κλίμακα.

Υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία από σήματα 5G;

Όλα τα τηλέφωνα και οι τηλεφωνικές κολόνες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν θέσει όρια στην ισχύ των ακτινοβολιών εδώ και δεκαετίες, ώστε να είναι σε ασφαλή επίπεδα για τον άνθρωπο.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, επικαλούμενη έρευνα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, διατήρησε τα υπάρχοντα όρια και για τις συσκευές 5G.

«Κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν αποδεικνύει την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη χρήση ασύρματων συσκευών και του καρκίνου ή άλλων ασθενειών», αναφέρει η FCC.

Για να περιορίσουν την έκθεση στην ακτινοβολία, ορισμένοι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ακουστικά και να κρατούν τις συσκευές μακριά από το σώμα τους.

Τι θα ακολουθήσει; Πόσο απέχουμε από το 6G;

Οι κατασκευαστές τεχνολογικού εξοπλισμού Ericsson, Nokia και Samsung ήδη ερευνούν την τεχνολογία που θα μπορούσε να διαμορφώσει το πρότυπο για την επόμενη γενιά 6G. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία το 2018 για τον εντοπισμό και την έρευνα των τεχνολογιών που αναμένεται να εμφανιστούν από το 2030 και μετά.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες χώρες προσπαθούν να συμπεριλάβουν τις «προτιμήσεις» τους στη λίστα, η οποία θα μπορούσε να καθιερώσει ένα δίκτυο έκτης γενιάς με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 gigabits ανά δευτερόλεπτο, 10 φορές ταχύτερες από το 5G.

Οικονομικά οφέλη για Ευρώπη και Ελλάδα

Η Qualcomm Technologies, Inc. και η Ericsson, σε συνεργασία με την Analysys Mason, υπολόγισαν πως η δυνατή οικονομική αξία του πλήρους 5G ως μιας «ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας» θα μπορούσε να προσθέσει οφέλη ύψους 210 δισ. ευρώ για την Ευρώπη ως το 2025.

Ειδικότερα, η μελέτη με τίτλο «5G action plan review for Europe» (ανασκόπηση του σχεδίου δράσης 5G για την Ευρώπη) που διενεργήθηκε από την Analysys Mason με τη συνεισφορά της Qualcomm Technologies και της Ericsson, παρέχει μια ανάλυση κόστους-οφέλους ανά χώρα και ανά τομέα της αγοράς, και προτείνει τόσο στοχευμένες επενδύσεις του δημόσιου τομέα όσο και αλλαγή πολιτικής, ούτως ώστε να προκύψει η μεγαλύτερη δυνατή αξία από το 5G.

Στην Ελλάδα, η δυνατή οικονομική αξία της πλήρους χρήσης του 5G ως ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας που καθιστά δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλαπλών κλάδων, αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη 2,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσα αξία, έναντι κόστους 0,9 δισ. ευρώ: δηλαδή, μια αναλογία κόστους-οφέλους της τάξης του 2,2 με καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το 2025. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο προβλεπόμενο καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους 38,5 δισ. ευρώ, με μια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μας δίνει μια αναλογία κόστους-οφέλους (cost-benefit-ratio, CBR) της τάξης του 7,5. Η Ελβετία, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να έχει την υψηλότερη αναλογία κόστους-οφέλους (CBR) στην Ευρώπη, ύψους 14,7, με ένα καθαρό κέρδος 10 δισ. ευρώ έναντι μιας επένδυσης μόλις 700 εκατ. ευρώ.

«Το 5G μπορεί να παρέχει το οικονομικό ερέθισμα που χρειάζεται η Ευρώπη», δήλωσε ο Wassim Chourbaji, Senior Vice President Government Affairs της Qualcomm Communications SARL. «Η συνδεσιμότητα 5G εκτείνεται πολύ πέραν του έξυπνου κινητού και έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει ολόκληρους κλάδους και βιομηχανίες στο μακροσκοπικό επίπεδο. Η Qualcomm δεσμεύεται να συνεργαστεί με επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ώστε να αδράξει τόσο την ευκαιρία μιας τέτοιας ανάπτυξης όσο και την ευκαιρία για καινοτομία που παρουσιάζει αυτή η τεχνολογία».

Σε επίπεδο περιπτώσεων χρήσης, τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε όρους ευρωπαϊκού ΑΕΠ προέρχονται από τα έξυπνα εργοστάσια, τη γεωργία και την σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), με καθαρά οφέλη ύψους 58, 37 και 18 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η μελέτη ομαδοποιεί την αγορά σε τέσσερις τομείς-κλειδιά: έξυπνη παραγωγή & Logistics, έξυπνες αγροτικές περιοχές, έξυπνες αστικές περιοχές και έξυπνες δημόσιες υπηρεσίες. Οι τομείς της έξυπνης παραγωγής και των έξυπνων αγροτικών περιοχών έχουν το μεγαλύτερο καθαρό όφελος, ύψους 70 δισ. και 55 δισ. ευρώ αντιστοίχως, αν και οι αναλογίες κόστους-οφέλους τους, CBR, είναι χαμηλότερες από εκείνες των τομέων των έξυπνων αστικών περιοχών και των έξυπνων δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, οι τομείς των έξυπνων αγροτικών περιοχών και της έξυπνης παραγωγής & Logistics αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο καθαρό όφελος ύψους 1,1 δισ. και 0,4 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Ο τομέας των έξυπνων αγροτικών περιοχών έχει επίσης και την υψηλότερη αναλογία κόστους-οφέλους – CBR (3,8).

Ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος, δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης της Analysys Mason αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση της τεράστιας αξίας που μπορεί να φέρει το 5G στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα πλήρη οφέλη του 5G ως μιας ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας, καθώς και για να προσελκύσει επιπρόσθετες επενδύσεις, η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την επιτάχυνση της δικής της στρατηγικής για το 5G. Θεωρώ πως αυτή η μελέτη που δημοσιεύουμε σήμερα, συμπληρώνει πολύ καλά την πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η ΕΥ για την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τους στόχους και της στρατηγικές για το 5G στη χώρα».

«Είναι ξεκάθαρο πως το 5G πρόκειται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς τεχνολογικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας» συνέχισε ο κ. Chourbaji. «Tα οφέλη και τα κέρδη είναι πλέον ξεκάθαρα, και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Μόνο αν εργαστούμε όλοι μαζί, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και διαβουλεύσεις, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε πλήρως αυτά τα οφέλη».




Πηγή:travelestate.gr | με πληροφορίες από The Wall Street Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ