επικαιρότητα

​Ενδέχεται να καθυστερήσει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της Κύπρου

​Ενδέχεται να καθυστερήσει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της Κύπρου

Ίσως δεν θα υλοποιηθούν τα αρχικά σχέδια για την υλοποίηση του έργου

A-
A+
08/11/2018 | 15:58

To πολυαναμενόμενο σχέδιο της ΕΕ που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης απειλείται λόγω διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην θέλει να καταδείξει κανέναν .

Η διασύνδεση Ευρώπης και Ασίας είναι ένα έργο της ΕΕ, κοινοτικού ενδιαφέροντος που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “ενεργειακής γέφυρας” μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, συνδέοντας τα ελληνικά, τα κυπριακά και τα ισραηλινά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μεγαλύτερου υποβρυχίου καλωδίου στον κόσμο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να βάλουν ένα τέλος στην ενεργειακή τους απομόνωση και σταδιακά να απομακρυνθούν από τον άνθρακα.

Η Κύπρος, η πλέον ενεργειακά εξαρτημένη χώρα της ΕΕ, απομονώνεται εντελώς από τις ενεργειακές συνδέσεις της ΕΕ και από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα στην Ελλάδα και μέχρι και σήμερα βασίζεται σε ενεργειακούς σταθμούς που λειτουργούν με παρωχημένα μέσα. Στα τέλη του 2019 η Κρήτη θα σταματήσει να επωφελείται από εξαιρέσεις της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Το τέλος της εξαίρεσης της Κρήτης επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον αρμόδιο για την ενέργεια Επίτροπο, τον κ. Miguel Arias Cañete.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια για την υλοποίηση του έργου, η Κρήτη έπρεπε να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες από το 2020.

​Ενδέχεται να καθυστερήσει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών-μελών για να βοηθήσει το έργο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με πληροφορίες του EURACTIV. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν έχει χορηγηθεί άτυπη παράταση για το τέλος του έτους.

Το έργο, το οποίο πήρε το όνομα της εταιρείας που θα το υλοποιήσει (EuroAsia Interconnector Ltd of Cypriot interests), έχει τρεις φάσεις: τις διασυνδέσεις μεταξύ Αττικής και Κρήτης, Κρήτης και Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ. Παρόλα αυτά οι συνομιλίες για την εφαρμογή της σύνδεσης Κρήτης-Αττικής κατέρρευσαν απροσδόκητα..

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιτροπή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου και συγκεκριμένα για το τμήμα Αττικής – Κρήτης και να διασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και οικονομικά προσιτή στους πολίτες.

Πηγή
euractiv.com