επικαιρότητα

Αγία Γαλήνη: Βρίσκουν και άλλα ναρκωτικά ένα χρόνο μετά στο πλοίο “Andreas”;

Αγία Γαλήνη: Βρίσκουν και άλλα ναρκωτικά ένα χρόνο μετά στο πλοίο “Andreas”;

Εντατικοί έλεγχοι από τις αρχές!

A-
A+
14/01/2019 | 21:05

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, μετά από καταγγελία ότι στο ρυμουλκό πλοίο με ονομασία «Andreas», στο οποίο το Δεκέμβριο του 2017 είχαν βρεθεί – περίπου – 7 τόνοι κάνναβης, σε μορφή σοκολάτας, υπάρχουν και άλλα ναρκωτικά.

Το πλοίο όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, μετά την ολοκλήρωση μιας εκ των πλέον επιτυχημένων επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Σώματος, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση.

Οι λιμενικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει νέο εντατικό έλεγχο, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ποσότητες των ναρκωτικών ήταν καλά κρυμμένες στο πλοίο.

Το χρονικό της υπόθεσης, όπως το κατέγραψε το Apopsilive:

«Συναγερμός» σήμανε τις τελευταίες ώρες στο Λιμενικό της Αγίας Γαλήνης, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του apopsilive, στον παραθαλάσσιο οικισμό του νότιου Ρεθύμνου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση των αρχών μετά τον εντοπισμό του ρυμουλκού πλοίου «ANDREAS» με ξένη σημαία, το οποίο φέρεται να μετέφερε πολύ μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για πολλούς τόνους (!) απαγορευμένου φορτίου κάτι που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως.

Η λιμενική επιχείρηση φαίνεται να ξεκίνησε από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (περίπου στη 1) και συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μέσα στο πλοίο έχει ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος και με σκύλους ανιχνευτές στα αμπάρια, όπου φαίνεται ότι οι άνδρες του λιμενικού έχουν βγάλει λαβράκι. Στην επιχείρηση συμμετείχε και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών.

Το ανακοινωθέν του λιμενικού για την υπόθεση:

Πρωινές ώρες χθες (5-12-2017), το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό “ANDREAS” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι (06) μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6.177,800 kg) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα (241) δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ (70.000.000€). Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ οπτικοακουστικό υλικό της επιχείρησης.