επικαιρότητα

Ανησυχητικά στοιχεία: Βιβλική καταστροφή σε περίπτωση που τσουνάμι χτυπήσει την Κρήτη

Ανησυχητικά στοιχεία: Βιβλική καταστροφή σε περίπτωση που τσουνάμι χτυπήσει την Κρήτη

Έρευνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών

A-
A+
23/09/2018 | 11:27

Η παράκτια περιοχή του Γαζίου, δυτικά του Ηρακλείου Κρήτη μπήκε στο μικροσκόπιο έρευνας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια διεθνώς πρωτοποριακή μέθοδο ανακάλυψαν προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την παραλία για να αποφύγουν ένα τσουνάμι.

Η μεθοδολογία των ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pure and Applied Geophysics, μπορεί να αξιοποιηθεί από κυβερνήσεις για προληπτικούς σκοπούς, όπως για να θωρακίσουν τα κτήρια, να τα κάνουν πιο «γερά», αλλά και για να εντοπίσουν τα εμπόδια στην προσπάθεια διαφυγής από τους πολίτες.

Σε πόσο χρόνο θα απομακρυνθούν οι πολίτες

Η περίπτωση στο Μάτι ήταν ενδεικτική τέτοιων τεράστιων δυσκολιών εξαιτίας της άναρχης ρυμοτομίας.

Αντίστοιχα εμπόδια εντοπίστηκαν και στην παράκτια περιοχή του Γαζίου, δυτικά του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εφαρμόστηκε η μεθοδολογία της ομάδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Με την αντίθετη πορεία σε σχέση με το Μάτι, τη διαφυγή δηλαδή των πολιτών από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται 21 λεπτά για να διανύσουν ένα χιλιόμετρο απόσταση με μέση ταχύτητα τα 3χλμ/ώρα.

«Χρησιμοποιώντας προληπτικά τη μέθοδο αυτή, μπορείς να εντοπίσεις ένα σωρό από τρωτά σημεία. Όπως για παράδειγμα, να διαχειριστείς συρματοπλέγματα που κόβουν το δρόμο. Επίσης, να φτιάξεις κανονισμούς ώστε τα σπίτια να είναι γερά απέναντι σε ένα τσουνάμι. Και φυσικά πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου», εξηγεί στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την πολιτική προστασία, ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι αισιόδοξος καθώς θεωρεί ότι η πολιτική προστασία «πάσχει» και πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει βάση για πρόληψη σε άλλες χώρες.