επικαιρότητα

Αθλητισμός: Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Αθλητισμός: Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο

A-
A+
09/06/2021 | 12:31

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που περιλαμβάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που σε ό,τι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι βασισμένες στην ολιστική μελέτη που συνέταξαν η FIFA και η UEFA.

«Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου που εισήχθη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πέρα από την ΕΕΑ για την οποία το σχέδιο θέλει την αναμόρφωση του θεσμικού της πλαισίου, διατηρώντας την απόλυτη ανεξαρτησία των μελών της, το μεγάλο κρας τεστ για την κυβέρνηση θα είναι η ακέραια εφαρμογή της ολιστικής μελέτης, όπως τη συνυπέγραψαν στις 25/2/2020 ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA. Κι αυτό καθώς η μελέτη θα πρέπει εκτός από το Κοινοβούλιο να ψηφιστεί και από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου.

Αντίθετα, η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών με την κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ έχει βρει ανταπόκριση στο μεγαλύτερο μέρος των ΠΑΕ της ΣΛ2 και ΦΛ, για τις οποίες εισάγονται κριτήρια βιωσιμότητας, με κυριότερα το μετοχικό τους κεφάλαιο (250.000 ευρώ) και την εγγυητική επιστολή που θα καταθέσουν στην ΕΕΑ (100.000 ευρώ).

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιλύονται τεχνικά ζητήματα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), η ίδρυση του οποίου ως ανεξάρτητης νομικής οντότητας αποτελούσε διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή, εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο αναγγελίας των προπονητών στη ΓΓΑ, ενεργοποιείται το Μητρώο Προπονητών, ιδρύεται Εθνική Σχολή Προπονητών και θεσμοθετούνται τρία επίπεδα προπονητικής, Α΄, Β΄ και Γ΄.

Επίσης προτείνονται τροποποιήσεις σε διάφορες διατάξεις, μεταξύ αυτών η τροπολογία που αφορά τη μεταβίβαση των χρεών των ποδοσφαιρικών ομάδων προς το Δημόσιο στα φυσικά πρόσωπα. Η συγκεκριμένη τροπολογία που αποσύρθηκε, επηρεάζει αρνητικά τον Πανιώνιο, του οποίου τα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ.

Πηγή : Καθημερινή