επικαιρότητα

Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ με το Μπαρμπαρός – Όλες οι εξελίξεις

Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ με το Μπαρμπαρός – Όλες οι εξελίξεις

Θερμότατο επεισόδιο καταγγέλλουν τα Τουρκικά ΜΜΕ

A-
A+
18/10/2018 | 22:25

Στα ανοιχτά της Κύπρου πλέει από την Τετάρτη το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», στα πλαίσια ερευνών σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκριπίδας, που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Άγκυρα.

Αυτή την ώρα το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής, σε μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, ενόψει της έναρξης των ερευνών από την ExxonMobil στο «οικόπεδο 10» και των διαπραγματεύσεων για το «οικόπεδο 7», από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 17:00, όταν το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, μετέδωσε την πληροφορία ότι ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε τον κατάπλου του σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasha», το οποίο διεξήγε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκίκο ΥΠΕΞ σημειώνει πως το ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε έρευνες στην τουρκική ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για αναληθείς αναφορές από την Αθήνα οι οποίες κάνουν ζημιά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και στην σταθερότητα της περιοχής.

Τέλος, επισημαίνει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εντος της τουρκικής υφαλοκριπίδας, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να μην προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Πρακτικά, εκείνο που συμβαίνει κάθε φορά που το Μπαρμπαρός επιχειρεί να προσεγγίσει μέρος της θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εκφωνείται δι’ ασυρμάτου κείμενο, με το οποίο αποτρέπεται η προσέγγιση του πλοίου.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.