Πολιτική

Ερώτηση Βαρδάκη για την εξάπλωση τοξικών ψαριών

Ερώτηση Βαρδάκη για την εξάπλωση τοξικών ψαριών

"Κίνδυνος για την βιωσιμότητα του κλάδου των Αλιέων"

A-
A+
08/11/2018 | 14:14

Ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του Σύριζα, Σωρκάτης Βαρδάκης.

Στην ερώτηση αυτή, αποτύπωσε την ανησυχία του σχετικά με την επικύνδινη εξάπλωση τοξικών ψαριών.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών εξελίσσεται όχι μονό σε σημαντικό κίνδυνο, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, αλλά και σε κίνδυνο δημόσιας υγείας, αφού έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται κρούσματα δηλητηρίασης πολιτών, οι οποίοι, από άγνοια κινδύνου, καταναλώνουν το τοξικό ψάρι λαγοκέφαλο (Lagocephalus sceleratus).

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών & ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευση του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ ψαροντούφεκο).

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ανέφερε ότι το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus Λαγοκέφαλο αλλά και η εμφάνιση νέων, όπως το Λεοντόψαρο (Pterois miles), τα οποία έχοντας περάσει στην Μεσόγειο από την Διώρυγα του Σουέζ, έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλασσίου οικοσυστήματος.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι τα είδη αυτά των ψαριών έχουν επηρεάσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων, ενώ ταυτόχρονα επειδή αποτελούν τοξικό είδος, τα καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία .

Στην ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ζητά από το Υπουργείο να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για τον περιορισμό ή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκαλεί η εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί ακόμα αν υπάρχει σχεδιασμός άμεσης υιοθέτησης και εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας του Lagocephalus sceleratus (Λαγοκέφαλο), με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης.