επικαιρότητα

Εξαιρετική ποιότητα – ανεπαρκής ποσότητα στα βιολογικά προϊόντα της Κρήτης

Εξαιρετική ποιότητα – ανεπαρκής ποσότητα στα βιολογικά προϊόντα της Κρήτης

Γερμανοί γαστρονόμοι και έμποροι βρέθηκαν στα Χανιά για να δοκιμάσουν την τοπική παραγωγή

A-
A+
24/10/2018 | 18:54

Εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα των τοπικών προϊόντων δήλωσαν οι 26 Γερμανοί γαστρονόμοι, σεφ και εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων που επισκέφθηκαν τα Χανιά από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Στόχος τους ταξιδιού τους ήταν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν βιολογικά προϊόντα των Χανίων. Η αποστολή οργανώθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ – φεστιβάλ βιολογικών προϊόντων του Μονάχου που πραγματοποιείται δύο φορές των χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι) προσελκύοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρουσίαση προϊόντων και παρασκευών από βιολογικά αποκλειστικά προϊόντα που εκθέτουν περίπτερα δεκάδων χωρών από όλο τον κόσμο.

«Κάθε δύο χρόνια αντιπροσωπεία γαστρονόμων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ταξιδεύουν σε κάποιο άλλο κράτος. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να έρθουμε στην Κρήτη», εξήγησε ο Έλληνας γαστρονόμος Χρήστος Αυτσίδης που είχε την ιδέα να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στα Χανιά. Τόνισε μάλιστα ότι η συμμετοχή σε αυτό το ταξίδι ήταν η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει.

Τις μέρες που βρέθηκε εδώ η αποστολή από τη Γερμανία επισκέφθηκαν μονάδες παραγωγής αβοκάντο, οπωροκηπευτικών, κρασιού, αρωματικών φυτών, μελισσοκομίας, τυροκομικών προϊόντων, αρτοποιίας, ελαιολάδου κ.ά. «Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθούμε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη. Περισσότερο μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως π.χ. τη Δανία, στην Κρήτη βρήκαμε μικρές μονάδες και μικρούς παραγωγούς που με πολύ δουλειά και μεράκι παράγουν και πωλούν τα προϊόντα τους. Επίσης, είχε ενδιαφέρον το γεγονός ότι όπως διαπιστώσαμε η Κρήτη είναι και άλλα πράγματα πέρα από τον τουρισμό», σημείωσε ο υπεύθυνος γαστρονομίας του πολιτιστικού φεστιβάλ του Μονάχου Norbert Kesscer μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα”.

Ειδικότερα για τα τοπικά προϊόντα ο Γερμανός γαστρονόμος ανέφερε ότι γνώριζε το κρητικό ελαιόλαδο, τις ελιές και το τυρί: «Μεγαλύτερη εντύπωση όμως μού έκανε ότι είδα προϊόντα όπως το αβοκάντο», σχολίασε.

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι τα προϊόντα των μικρών μονάδων που επισκέφθηκε έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια θέση σε μεγάλες αγορές όπως της Γερμανίας ο κ. Kesscer απάντησε: «Οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν πολλές δυνατότητες εξαγωγών γιατί δεν έχουν τις ποσότητες που χρειάζονται οι μεγάλες αγορές. Ίσως να μπορούσαν βέβαια μέσα από συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες να αντεπεξέλθουν».

Ένα άλλο σημείο που έδωσαν έμφαση οι Γερμανοί επισκέπτες ήταν το θέμα των πιστοποιήσεων των προϊόντων. «Στη γερμανική αγορά αν ένα βιολογικό προϊόν δεν είναι πιστοποιημένο είναι αδύνατον να πωληθεί», εξήγησε ο κ. Αυτσίδης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη γερμανική αγορά ο Έλληνας γαστρονόμος ανέφερε ότι οι ανάγκες για οπωροκηπευτικά καλύπτονται κυρίως από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία κ.ά. Επίσης, στον χώρο του ελαιολάδου οανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός καθώς η Ισπανία και η Ιταλία εξάγουν πολύ μεγάλες ποσότητες. «Εκεί που βλέπω εγώ προοπτικές για ελληνικά προϊόντα είναι τα αβοκάντο όπως και κάποια αρωματικά βότανα», τόνισε ο κ. Αυτσίδης, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί αλλά και να δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση των προϊόντων ώστε να αποκτήσουν ευνοϊκότερες προοπτικές εξαγωγής τα κρητικά προϊόντα.