επικαιρότητα

Οδοιπορικό στον Ι.Ν του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στη Φοινικιά

Οδοιπορικό στον Ι.Ν του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στη Φοινικιά

A-
A+
18/06/2021 | 10:12

Με το φακό του apopsilive στην μοναδική εκκλησία του Αγίου σε όλη τη Κρήτη

Πλήθος πιστών αναμένεται να συρρεύσει και φέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στην Φοινικιά Ηρακλείου, η μνήμη του οποίου – θεωρείται ο προστάτης των απελπισμένων – εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Ιουνίου.

Που βρίσκεται ο Ναός και ποιοί είναι οι κτήτορες

Αν αποφασίσετε να πάτε αύριο Σάββατο πάρτε το δρόμο για τη Φοινικιά και θα σας καθοδηγήσουν οι κατατοπιστικές πινακίδες που υπάρχουν σε όλες τις διασταυρώσεις . Διαφορετικά μπορείτε να πάτε και με βοηθό την σύγχρονη τεχνολογία. (GPS) . Η εκκλησία του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο και κτήτορές της είναι ο Δευκαλίων Στειακάκης και η σύζυγός του Μαρία Καλομοίρη.
Από τον κ. κ Στειακάκη μάθαμε ότι ένα θαύμα στην προσωπική του ζωή, τον οδήγησε στην ανέγερση του Ιερού Ναού με το όνομα του Αγίου το 2014. 

Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν στις 15 – 06 -2014 παρουσία του Σεβασμιώτατου αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου .

Πρόκειται για τον μοναδικό Ι.Ν στην Κρήτη που φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος

Τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Ιούδα, είναι κάπως συγκεχυμένα, διότι συγχέονται μ’ αυτά του Αποστόλου Θαδδαίου που η μνήμη του γιορτάζεται την 21η Αυγούστου.
Ο μεν Σ. Ευστρατιάδης στο Αγιολόγιό του αναφέρει ότι, ο Ιούδας αυτός ήταν αδελφός του Χριστού και ο κατά σάρκα του Αποστόλου Ιακώβου του αδελφοθέου (ο Ιούδας και ο Ιάκωβος ήταν παιδιά του Ιωσήφ από άλλο γάμο).
Ο Ιούδας λοιπόν, κατά την παράδοση, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, επισκέφθηκε την Έδεσσα και στην πόλη Αραράτ συνελήφθη από τους άπιστους, οι οποίοι τον εκτέλεσαν δια τοξευμού.
Επίσης, ο Σ. Ευστρατιάδης, αναφέρει ότι στον Λαυριωτικό Κώδικα Ι 78 φ. 2156 φέρεται κατά την ημέρα αυτή και η μνήμη άλλου Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Ζηλωτού, ο οποίος μετά την Ανάληψη του Χριστού περιήρχετο σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά και δίδασκε το σωτήριο μήνυμα του Αναστάντος Χριστού. Και αφού έφερε πλήθος λαού σε μετάνοια απεβίωσε ειρηνικά.

Ο δε Μιχαήλ Γαλανός στους «Βίους των Αγίων», αναφέρει για τον Απόστολο Ιούδα ότι ήταν ένας από τους δώδεκα Αποστόλους, γιος του Αλφαίου και αδελφός του Ιακώβου του μικρού, που ήταν και αυτός Απόστολος. Βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Η ζωή του κοντά στο Χριστό ήταν παρόμοια με των άλλων Αποστόλων. Μετά την Πεντηκοστή, αφού εργάστηκε για λίγο στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία ανάμεσα σε πολλούς κινδύνους. Αλλά ο Ιούδας, άξιος Απόστολος του Χριστού, γεμάτος αυταπάρνηση, μαρτύρησε τελικά στην Έδεσσα.

Στην Καινή Διαθήκη, έχουμε και μια Καθολική Επιστολή του Ιούδα, που είναι σύντομη, αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής. Να τι συμβουλεύει στους χριστιανούς, που ζουν μέσα στο διεφθαρμένο από την αμαρτία κόσμο: «Υμείς δε, αγαπητοί, τη άγιωτάτη υμών πίστει έποικοδομούντες εαυτούς, εν Πνεύματι Αγίω, προσευχόμενοι, εαυτούς εν αγάπη Θεού τηρήσατε, προσδεχόμενοι το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εις ζωήν αίώνιον» (Επιστολή. Ιούδα 20-21). Δηλαδή, σεις όμως. αγαπητοί, αντίθετα με το διεφθαρμένο κόσμο, να οικοδομείτε τους εαυτούς σας πάνω στο θεμέλιο της αγιωτάτης πίστης σας με την προσευχή, που θα κάνετε με την έμπνευση του αγίου Πνεύματος, φυλάξτε και διατηρείστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Χριστού, για να πετύχουμε την αιώνια ζωή.

Το βιβλίο των πιστών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο των πιστών όπου οι επισκέπτες -προσκυνητές μπορούν να γράψουν την εμπειρία ή τις εντυπώσεις τους . Σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου υπάρχει και ένα θαύμα που περιγράφουν και υπογράφουν οι πιστοί ενώ πολλοί άλλοι εκφράζουν με τον τρόπο τους τις ευχαριστίες , την αγάπη και το θαυμασμό τους προς τον Άγιο …

Γ.Φ και Σ.Ζ