επικαιρότητα
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: 18 μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο του apopsilive
Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας το apopsilive παρουσιάζει μιά σειρά από φωτογραφίες με έντομα κυρίως , που συναντάμε στην περιοχή μας και είτε τα προσπερνάμε αδιάφορα , είτε δεν τα βλέπουμε καθόλου .



Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου και καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.






Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών…
Ας δούμε όμως, τι εννοούμε με τον όρο βιοποικιλότητα;
Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη. Είναι τα πάντα από τα πιο μικροσκοπικά μικρόβια μέχρι τα πιο ψηλά δέντρα, από οργανισμούς που περνούν όλη τους τη ζωή στα μεγάλα βάθη των ωκεανών μέχρι αυτούς που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους. Βιοποικιλότητα είναι επίσης οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα του ίδιου είδους, διαφορές που για κάποια είδη αντιλαμβανόμαστε άμεσα, όπως αυτές που καθιστούν μοναδική τη μορφή κάθε ανθρώπου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της υποβάθμισης των φυσικών περιοχών στην οποία συντελεί η εντατική καλλιέργεια, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση, και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, καθώς και η «εισβολή» ξενικών ειδών. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχους για μείωση των ρυθμών απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.






Στροφή στο πράσινο και τη φύση
Πρωταρχικό ρόλο στη δραστηριοποίηση του ατόμου και των κοινωνιών παίζει μια ουσιώδης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εφόσον στοχεύει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην αναβάθμιση του ανθρώπινου βιοτικού επιπέδου και στη διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στο παρόν και στο μέλλον. Άλλωστε η βιοποικιλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα για περιβαλλοντικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κατάλληλα σχεδιασμένες προσεγγίσεις.
Εν κατακλείδι η ανάκαμψη και διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι αυτή που θα διασφαλίσει και την ευημερία της ανθρώπινης κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τη σημαντικότητά της και να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας προκειμένου να διαφυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές.

