Πολιτική

Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Με 81 ψήφους υπέρ!

A-
A+
11/01/2019 | 21:00

Με 81 ψήφους υπέρ, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον η γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Μετά από δύο αναβολές χθες, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασεαπό την ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Η συνεδρίαση στη Βουλή της πΓΔΜ ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ενώ λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε ανακοινώσει και επισήμως την επίτευξη συμφωνίας με τουλάχιστον 80 βουλευτές ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.