επικαιρότητα

Τα Αστερούσια στο Δίκτυο MAB-UNESCO και οι προοπτικές που ανοίγονται

Τα Αστερούσια στο Δίκτυο MAB-UNESCO και οι προοπτικές που ανοίγονται

Εσπερίδα στις Αρχάνες για τη διαμόρφωση και υποβολή πρότασης.

A-
A+
30/03/2019 | 10:40

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι συμμετείχαν στις εργασίες της εσπερίδας με θέμα «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές-ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πρόταση ένταξης της περιοχής Αστερουσίων στο Δίκτυο MAB-UNESCO», που πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου την Τρίτη 26 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού της Παλιάς Ηλεκτρικής στις Αρχάνες.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και παρέστησαν αρκετοί εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα Αστερούσια, όπως ο Πρόεδρος του Δικτύου των Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Προστασίας των Αστερουσίων, κ. Σταματάκης Γιώργος και ο Πρόεδρος του Αναρριχητικού Ορειβατικού Συλλόγου Νότιας Κρήτης, κ. Καραταράκης Δημήτρης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου “Διαμόρφωση και υποβολή πρότασης για την ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στο δίκτυο περιοχών MAB/UNESCO”.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας/ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» Μιχαήλ Σκούλλος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα MaB, αναλύοντας ταυτόχρονα πώς λειτουργεί διεθνώς και αναφερόμενος στους στόχους και τη διαχείριση των περιοχών MaB. Ο ίδιος ανέπτυξε το θέμα: “Η ΕΑΑ ως εργαλείο για την καλλιέργεια της συμμετοχικής διαχείρισης. Ευκαιρίες και δυνατότητες για την περιοχή του ορεινού όγκου Αστερουσίων”.

Ο κ. Σκούλλος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB UNESCO, μιας περιοχής, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτό. Μάλιστα, ο κος Σκούλος έδωσε συγχαρητήρια στην κα Βρέντζου για την προσπάθεια που καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια επισημαίνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται από την ενέργεια αυτή. Νωρίτερα το πρωί, η κα Βρέντζου είχε συναντηθεί με τον κ. Σκούλλο στην Περιφέρεια, όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με την ένταξη, καθώς και την προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή, όπως και τα επόμενα συντονισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Στη συνέχεια της εσπερίδας και η ίδια η κα. Βρέντζου πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής του Ορεινού όγκου των Αστερουσίων στο πλαίσιο της ένταξης της στο Δίκτυο Περιοχών Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών σε προστατευόμενες περιοχές παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Άννα Μαρτιμιανάκη, Μαρία Σφακιανάκη και Έλενα Φανιουδάκη, ενώ στη συνέχεια ο Βιολόγος Τάσος Δημαλέξης ανέλυσε τον προς υποβολή φάκελο για την ένταξη της περιοχής του ορεινού όγκου Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του Φυσιογνώστη MSc Συμβούλου για ΠΕ και ΕΑΑ Βασίλη Ψαλλιδά, ο οποίος παρουσίασε τις περιβαλλοντικές δράσεις συμμετοχικής διαχείρισης για τον ορεινό όγκο Αστερουσίων.

Τέλος, ο Δρ. Βιολόγος – Ορνιθολόγος Μιχάλης Προμπονάς μίλησε για τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων και Δίκτυο NATURA 2000, τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές αξίες.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του συντονιστή της εκδήλωσης Γενικού Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργου Μαυρογιάννη σε θέματα χρηματοδότησης, από την ΑΝΗ, έργων του ορεινού όγκου Αστερουσίων, καθώς και στη συμμετοχή τοπικών φορέων στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος. Συνδιοργανωτές ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO- ECSDE).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος της ΝΔ κ. Νίκος Μπιμπάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κ.Υ. Χάρακα κα. Κατερίνα Χάουσνερ.