Ευθέως

Ανισορροπίες

Ανισορροπίες

A-
A+
21/01/2020 | 14:10

 

Σε ένα διεθνές περιβάλλον με κύριο χαρακτηριστικό του την αστάθεια, μια μικρή κλυδωνιζόμενη χώρα, όπως η δική μας, οφείλει να μην κλείνεται ερμητικά στο καβούκι της αλλά, με ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά στις εξελίξεις, να βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή, «διαβάζοντας» και ερμηνεύοντας σωστά τα μηνύματα των καιρών, παρακολουθώντας και σταθμίζοντας ορθά τα δεδομένα και τις συγκυρίες. Στο ίδιο πλαίσιο, το χτίσιμο γερών συμμαχιών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για κάθε χώρα, πόσο μάλλον τη μικρή Ελλάδα με τους διαρκείς εθνικούς κινδύνους που την απειλούν, ολοένα μάλιστα και πιο ασφυκτικά.

Πασχίζοντας -όχι, δυστυχώς, με ομοψυχία και εθνικό σχέδιο- όλα τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουμε την σαρωτική οικονομική κρίση που ενέκυψε στην πατρίδα μας, θέλουμε να ελπίζουμε πλέον -μετά από πολλά χρόνια διαρκών θυσιών οι οποίες συνεχίζονται- ότι μπορούμε να μπούμε σε μια περίοδο σταδιακής ανάκαμψης  και ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, όμως, οι Τούρκοι γείτονες μας, με επικεφαλής έναν απρόβλεπτο μεγαλομανή ηγέτη, γίνονται διαρκώς και πιο επιθετικοί, δημιουργώντας «στην αυλή μας» ένα σκηνικό υποβόσκουσας σύγκρουσης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ως που θα φτάσει η τουρκική αυξανόμενη προκλητικότητα, άπαντες ωστόσο, πολιτικοί, διπλωμάτες, αναλυτές, συμφωνούν ότι ένα τυχαίο γεγονός, μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει δραματικές εξελίξεις. Κι όλα αυτά με μια Ευρώπη που δεν έχει ξεκάθαρο ρόλο στις εξελίξεις, ούτε δείχνει διάθεση να στηρίξει σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα ενός κράτους μέλους της, κρατώντας υποτίθεται «ισορροπίες»… μη ισορροπημένες.

Σε όλο αυτό το γενικά ανισόρροπο κλίμα, η στάση των πολιτικών μας μοιάζει …απόλυτα ταιριαστή : συντηρώντας ένα διαρκές κλίμα κομματικών αντιπαραθέσεων, πασχίζουν να καταδικάσουν τους αντιπάλους τους στα μάτια των ψηφοφόρων -για να ωφεληθούν πολιτικά η ίδιοι, όχι η χώρα. Αποτέλεσμα είναι ο πολιτικός κόσμος να μοιάζει κλεισμένος -«εγκλωβισμένος» η σωστή λέξη- στο μικρόκοσμο του, το μέτρημα των ψήφων που μπορεί να λάβει στις εκλογικές κάλπες, όποτε αυτές στηθούν, στη μείωση του αντιπάλου, στη διεκδίκηση της εξουσίας. Σε μια χώρα, ωστόσο, που βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, η ανισορροπία μπορεί να αποδειχτεί, ανά πάσα στιγμή, μοιραία για όλους μας…

Γιάννης Μαθιουδάκης