Ευθέως

Έχουμε ακόμα δρόμο…

Έχουμε ακόμα δρόμο…

A-
A+
17/04/2018 | 8:51

Ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος επισκέπτης που θα βρεθεί αυτή την εποχή στον κρητικό νότο δεν θα δυσκολευτεί να διαπιστώσει πόσο ευλογημένη από τη φύση και πόσο αδικημένη από την πολιτεία είναι η περιοχή όπου ζούμε. Ξεκινώντας από το οδικό δίκτυο που σε φέρνει από την πρωτεύουσα του νομού Ηρακλείου στον κάμπο της Μεσαράς, στα χωριά της Πάνω Ρίζας και στα παραθαλάσσια μέρη του νότιου κρητικού πελάγους, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πολλά:  Ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο που θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από σύγχρονο δρόμο εδώ και δεκαετίες, και ένας υπό κατασκευή οδικός άξονας που παραμένει εργοτάξιο εδώ και αρκετά χρόνια, με μια χρονοτριβή που όχι απλά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αλλά μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά: η χώρα μας κινδυνεύει να επιστρέψει και χρήματα ως πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδείς πολιτικός ντράπηκε, ουδείς πολιτικός δεν ζήτησε συγγνώμη γι αυτό, ουδείς τοπικός παράγοντας βγήκε να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας γι αυτή την απαράδεκτη κωλυσιεργία, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα εγκαινιάζονται διαρκώς υπερσύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι πολλών χιλιόμετρων, ξεπερνώντας μεγάλες τεχνικές δυσκολίες κατασκευής.

 Μια δεύτερη στάση, στον κάμπο της Μεσαράς, θα πρέπει να κάνουμε στο Μουσείο της περιοχής. Ένα ολοκληρωμένο ήδη κτίριο που θα στεγάσει επιτέλους ένα μικρό μέρος από τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του κρητικού νότου που αποτελεί ολόκληρος ένα αρχαιολογικό χώρο όπου η ιστορία είναι πανταχού παρούσα μέσα από τα ίχνη ενός πολιτισμού χιλιάδων χρόνων. Ένα Μουσείο που αναμένεται να προσφέρει πολλά στην τουριστική ανάπτυξη  και στην τοπική οικονομία αλλά θα χρειαστεί ακόμα κάποια χρόνια (!) για να λειτουργήσει. Γιατί; Γιατί η Μουσειολογική-Μουσειογραφική Μελέτη καθυστέρησε υπέρ του δέοντος και η υλοποίηση της θα γίνει σε τρία έτη! Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, έτσι είναι. Κανείς δεν βιάζεται, κανείς δεν πιέζει πραγματικά, κανείς δεν αγανακτεί.

Τα δύο προαναφερθέντα παραδείγματα του Δρόμου και του Μουσείου θα αρκούσαν να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει στην ξεχασμένη κρητική επαρχία, όπου θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τις κραυγαλέες ελλείψεις & τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία, την Παιδεία, την Αστυνόμευση, την αξιοποίηση των Υδάτινων Πόρων και ένα σωρό άλλα:  Η ανάπτυξη έρχεται με τον αραμπά σηκώνοντας σύννεφα σκόνης και έχει δρόμο ακόμα μπροστά της.