Ευθέως

Εκπρόσωποι των δημοτών

Εκπρόσωποι των δημοτών

A-
A+
19/03/2019 | 9:00

Σε συζητήσεις με δημότες, άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι  -δικαίως ή αδίκως- αισθάνονται τους δημοτικούς τους άρχοντες απόμακρους έως, σε πολλές περιπτώσεις, αδιάφορους. Οι χαρακτηρισμοί είναι βαριοί  αν αναλογιστεί κανείς ότι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι  εκλέγονται με την ψήφο των πολιτών για να τους εκπροσωπούν, να ακούνε τη φωνή τους, τα θέλω, τις ανησυχίες τους, να εργάζονται για να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα τους, να λύνουν τα προβλήματα τους, να δίνουν στον τόπο και στους κατοίκους του προοπτικές προόδου. Όταν ο δημότης αισθάνεται παραγκωνισμένος, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, και μάλιστα τεράστιο, στην ορθή λειτουργία του Δήμου.

Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να διοικεί το Δήμο με τρόπο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των δημοτών (και εκείνων που την ψήφισαν και εκείνων που δεν την ψήφισαν) από τους οποίους έλαβε την εξουσία για να τους εκπροσωπεί. Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να έχουν καθημερινή, άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματα, τα παράπονα, τις προτάσεις του. Δρομολογώντας λύσεις, διεκδικώντας κονδύλια, κάνοντας καθημερινά έργο που θα φαίνεται, ικανοποιώντας τους δημότες, αποδεικνύοντας τους ότι η Δημοτική Αρχή τους εκπροσωπεί επάξια.

Όταν οι δημότες αισθάνονται ξεχασμένοι ή και αδικημένοι από εκείνους που διοικούν τον Δήμο, στη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να σημάνει «συναγερμός» γιατί ο δεσμός που την ενώνει με τους πολίτες -και θα πρέπει να είναι ισχυρός- έχει κοπεί. Αυτός ο «δεσμός», ωστόσο, αποτελεί προαπαιτούμενο για την  σωστή λειτουργία ενός Δήμου και τις όποιες ελπίδες του για πρόοδο και ανάπτυξη. Δήμαρχος-Δημοτικοί Σύμβουλοι- Δημότες αποτελούν μια ολότητα που δεν πρέπει να διασπάται, αλλά να λειτουργεί «σαν μια γροθιά» που διεκδικεί ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Οποιοδήποτε κενό προκύψει ανάμεσα στους πολίτες και εκείνους που ασκούν την εξουσία ως αντιπρόσωποι τους, αποτελεί χάσμα που σταδιακά θα μεγαλώνει ολοένα περισσότερο εις βάρος του Δήμου, δηλαδή των δημοτών. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, κατανοούμε απόλυτα πως η νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει στο επίκεντρο της τους Δημότες- κι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη παραδοχή.