Ευθέως

Εποχή των αλλαγών

Εποχή των αλλαγών

A-
A+
10/09/2019 | 10:58

Ένας επισκέπτης του κρητικού νότου που γοητεύεται πάντα από τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής και το ιδιαίτερο τοπίο της από τα ορεινά έως τα παραθαλάσσια μέρη, διαπιστώνει από την άλλη πως κωμοπόλεις και χωριά «έχουν μείνει πίσω» όσον αφορά τις υποδομές, τις αναπλάσεις, τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, το πράσινο και γενικά την ποιότητα ζωής που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Οι δήμοι μας δείχνουν να μην έχουν προσαρμοστεί στις αλλαγές των εποχών και τις ανάγκες των καιρών και αυτό φαίνεται έντονα σε πολλά πράγματα, όπως ας πούμε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, στην ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, στην έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού πάνω στο θέμα το οποίο είναι κύριο για την σύγχρονη κοινωνία μας.

 Τι να πούμε όταν σε κεντρική κωμόπολη- έδρα Δήμου, εμπορικό κέντρο για μια μεγάλη περιοχή, από την εποχή που ο κόσμος πηγαινοερχόταν σε αυτήν από τα γύρω χωριά με τα γαϊδουράκια μέχρι σήμερα που κάθε οικογένεια μπορεί να έχει δύο και τρία αυτοκίνητα, ΔΕΝ έχει αλλάξει τίποτα, ΔΕΝ έχει ληφθεί η παραμικρή πρόνοια από τη Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία έστω κάποιου χώρου στάθμευσης; Οι κεντρικοί δρόμοι αποτελούν μόνιμο πάρκινγκ για διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, επιδεινώνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα που σε ορισμένες περιόδους του χρόνου (όπως π.χ. οι γιορτές) γίνεται κανονικό κομφούζιο- το οποίο αντιμετωπίζεται ως το πιο φυσικό πράγμα για το οποίο ουδείς ενδιαφέρεται να αναζητήσει λύσεις. Λύσεις που δεν ανήκουν στη σφαίρα του εξωπραγματικού και του αδύνατου, αφού έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας μας- για να μην αναφερθούμε στο εξωτερικό.

Η άναρχη εικόνα που παρουσιάζεται εντός των οικισμών μας -και δεν αφορά βεβαίως μόνο το κυκλοφοριακό το οποίο αναφέραμε ενδεικτικά- είναι απογοητευτική κυρίως για έναν και βασικό λόγο: γιατί είναι σα να δείχνει ότι δεν αγαπάμε τον τόπο μας κι ας ξέρουμε καλά ότι τα προσόντα του είναι ζηλευτά, εξ ου και οι ξένοι επισκέπτες μας τον ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Ευτυχώς η αρνητική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί «μη αναστρέψιμη» και στο χέρι μας είναι μέσα από την ενεργή ενασχόληση μας με τα κοινά να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών που όχι μόνο δεν βελτιώνονται αλλά επιδεινώνονται. Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος που μόλις ξεκίνησε ευχόμαστε να σηματοδοτήσει την έναρξη της εποχής των αλλαγών προς το καλύτερο. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και κυρίως στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.