Ευθέως

Εθνικές μάχες

Εθνικές μάχες

A-
A+
08/01/2020 | 12:43

 

Την ώρα που το μείζον θέμα που μας απασχολεί όλους είναι το οικονομικό και οι συνέπειες του στην δύσκολη καθημερινότητα μας, η Ελλάδα πέρα από τη διαρκή μάχη για την οικονομία της έχει να δώσει δύσκολες μάχες στα εθνικά μας θέματα- με πρώτιστη αυτήν που αφορά την πάντα δοκιμαζόμενη σχέση μας με την Τουρκία. Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με διαρκείς μεταβολές, με «διπλωματικά παιχνίδια», συμμαχίες και αντιπαλότητες, μια μικρή χώρα, ευρισκόμενη μάλιστα σε κρίση, όπως τη δική μας, είναι υποχρεωμένη να κρατά ισορροπίες και να βρίσκει στηρίγματα & συμμάχους, επιδιώκοντας να προστατεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της. Αυτό είναι τόσο ξεκάθαρο που δεν χωρά διαφωνίες και αμφισβητήσεις-ποιος κάτοικος αυτής της χώρας, άλλωστε, δεν επιθυμεί την σταθερότητα, την σιγουριά,  και την ασφάλεια που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για πρόοδο και ευημερία;

Εξ ου και είναι επίσης ξεκάθαρο πως το συμφέρον της πατρίδας μας επιτάσσει ομοφωνία, συστράτευση & ομοψυχία στα εθνικά θέματα, κάτι που θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλο εντός και εκτός της χώρας, για ευνόητους λόγους. Το να βλέπουμε δημόσια έντονες αντιπαραθέσεις πολιτικών, «εμφύλιες μάχες» μπροστά στα όμματα και τα ώτα των «αντιπάλων» μας, που ασφαλώς θα χαίρονται ως λύκοι στη δική μας αναμπουμπούλα, όχι μόνο δεν μας τιμά αλλά είναι εντελώς κόντρα στα συμφέροντα της χώρας. Άλλο ο γόνιμος δημοκρατικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών και στελεχών και άλλο οι κοκορομαχίες μόνο για το θεαθήναι, μήπως πειστούν κάποιοι ψηφοφόροι ότι ο τάδε πολιτικός αγαπά τη χώρα του περισσότερο από το δείνα -σε μια επίδειξη απλοϊκότητας και αφέλειας, εκτός τόπου και χρόνου.

Για να συνειδητοποιήσουμε τη θέση και τις δυνατότητες της χώρας μας αξίζει να σταθούμε σε ένα δημοσίευμα των έγκυρων βρετανικών «Financial Times», όπου αναφέρεται πως  «Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας. Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο». Αυτή την αξιοπιστία της χώρας αξίζει να προασπίσουμε άπαντες.

Γιάννης Μαθιουδάκης