Ευθέως

Ο λόγος στους Δημότες

Ο λόγος στους Δημότες

A-
A+
21/05/2019 | 11:09

Στο ερώτημα «ποιος γνωρίζει καλύτερα» τα προβλήματα του κάθε Δήμου, η απάντηση προκύπτει αυθόρμητα: οι ίδιοι οι Δημότες! Εκείνοι δηλαδή που τα βιώνουν σε καθημερινή βάση στην πόρτα του σπιτιού τους, στη γειτονιά τους, στο χωριό, στην πόλη τους. Ως εκ τούτου, είναι εκείνοι που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στον τρόπο που ασκεί την εξουσία τους η Δημοτική Αρχή που εξέλεξαν για να τους εκπροσωπεί και η οποία είναι υποχρεωμένη να ακούει τη φωνή τους, να αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες τους, να προλαμβάνει καταστάσεις που θα δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους, να αντιμετωπίζει προβλήματα «εν τη γενέσει τους»,  να είναι πάντα ενεργά παρούσα «σε κάθε γωνιά» του Δήμου, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Δημότες της.

Ως βαθιοί γνώστες των προβλημάτων του Δήμου, οι Δημότες θα μπορούσε -θα έπρεπε!- να είναι οι ιδανικοί «σύμβουλοι» και «συνεργάτες» του εκάστοτε Δημάρχου που πραγματικά θα ήθελε να δημιουργήσει ένα Δήμο-καμάρι για όσους κατοικούσαν και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά σε αυτόν! Ο καλύτερος τρόπος για να διοικήσεις είναι να έχεις στο πλευρό σου ανθρώπους που γνωρίζουν τον τόπο τους –τα συν και πλην του- και κυρίως αγαπούν τον τόπο τους θέλοντας να τον δουν να προκόβει.

Αφήνοντας πίσω λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, θα μπορούσαμε όλοι να στηρίξουμε  μια νέα αρχή -μια νέα εποχή- στους Δήμους μας, βάζοντας στο επίκεντρο τον Δημότη: Τον νοικοκύρη και επαγγελματία που θέλει να στηρίξει τον τόπο του, αλλά και να στηριχτεί από αυτόν, που δεν θέλει να δει την περιοχή του να «χάνει» το πιο ελπιδοφόρο ανθρώπινο δυναμικό της- τη νέα γενιά που αναγκάζεται να φύγει για να έχει επαγγελματικό μέλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής αλλού. Οι Δημότες, άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών πρέπει να μπουν μπροστά δείχνοντας το δρόμο σε αυτούς που διεκδικούν το «μέγα αξίωμα» να μπορούν να τους εκπροσωπούν, δείχνοντας τις σωστές κατευθύνσεις μέσα από την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν ζώντας -κάποιοι για μια ζωή ολόκληρη-  στο συγκεκριμένο Δήμο. Ας μην ξεχνάμε: Οι Δημοτικές Αρχές έρχονται και παρέρχονται… οι Δημότες παραμένουν, αποτελώντας την «σταθερή αξία» του κάθε Δήμου.