Γυναίκα

Τα πασχαλινά έθιμα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Τα πασχαλινά έθιμα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Γράφει η Ψυχολόγος, Ρομπογιαννάκη Αναστασία

A-
A+
22/04/2019 | 10:22

Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις διακοπές του Πάσχα. Τα παιδικά τους χρόνια είναι γεμάτα με αναμνήσεις από λαμπάδες, κόκκινα αυγά και πασχαλινά τσουρέκια. Βιώνουν την κάθε στιγμή όσο πιο έντονα μπορούν και συγκρατούν υποσυνείδητα στο μυαλό τους τις παραδόσεις, με σκοπό να τις μεταδώσουν στα παιδιά τους, όταν τα ίδια θα έχουν πια μεγαλώσει.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη πλευρά, όπου οι παιδικές αναμνήσεις μπορεί να μετατραπούν σε παιδικά τραύματα ή φοβίες, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο νευρώσεων ή ψυχώσεων μετά την ενηλικίωση.

Οι αντιδράσεις κάθε παιδιού απέναντι σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, εξαρτώνται από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού, την εγγενή ευαισθησία του αυτόνομου νευρικού του συστήματος, τα προσωπικά του βιώματα, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Παράγοντες οι οποίοι καθιστούν κάποια παιδιά πιο ευάλωτα σε σχέση με άλλα.

Βασική προϋπόθεση είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών για τα πασχαλινά έθιμα. Μιλώντας απλά και σύμφωνα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο, βοηθάτε το παιδί να γνωρίζει τι το περιμένει και να είναι σε θέση να ελέγξει το φοβικό ερέθισμα, οργανώνοντας δεξιότητες αντιμετώπισής του.

Αν έχετε σκοπό να περάσετε το Πάσχα σε διαφορετική τοποθεσία από ότι συνήθως, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τα τοπικά έθιμα και να προετοιμάσετε το παιδί σας, ώστε τα νέα αυτά ερεθίσματα να γίνουν ευχάριστες εμπειρίες και όχι άγχος ως προς το άγνωστο.

Εάν κάποιο παιδί βιώνει πένθος, είναι πολύ πιθανό ο Επιτάφιος να του ξυπνήσει άσχημες αναμνήσεις και η Ανάσταση του Χριστού να το γεμίσει με προσδοκίες ανάστασης του αγαπημένου του προσώπου. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού και δώστε του την επιλογή για την συμμετοχή του σε αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, εξηγήστε στο παιδί ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα μεμονωμένο θείο γεγονός και όχι κάτι που συμβαίνει σε όσους πεθαίνουν.

Επίσης κάποιες απρόσμενες καταστάσεις όπως ο κίνδυνος εγκαυμάτων από την λαμπάδα, ή ο απότομος κρότος των βεγγαλικών, μπορεί να αγχώσει το παιδί. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να κρίνετε αν ο φόβος του παιδιού είναι παράλογος (όπου θα πρέπει να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι δεν κινδυνεύει) ή πραγματικός (όπου θα πρέπει να δράσετε άμεσα για την προστασία του παιδιού σας).

Ο γονιός είναι ο δέκτης των λεκτικών και μη λεκτικών αντιδράσεων του παιδιού. Αν διαισθανθείτε οποιαδήποτε αμηχανία, αγωνία ή φόβο, πλησιάστε το παιδί σας και ακούστε προσεκτικά τι σκέφτεται. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού μπορεί να ερμηνευτεί από κάποια παιδιά ως μια βίαιη και άκαρδη πράξη. Ένας καλός τρόπος είναι να περιγράψετε στο παιδί την αλυσίδα της φύσης, και να του εξηγήσετε ότι κάποια ζώα περνάνε την ζωή τους με σκοπό την επιβίωση κάποιων άλλων.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί με τις δικές τους αντιδράσεις ή συζητήσεις, παρουσία των παιδιών. Οι φοβικές αντιδράσεις είναι συχνά αποτέλεσμα μάθησης. Το παιδί μαθαίνει να αντιδρά με φόβο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα εξαιτίας προηγούμενης εμπειρία, λόγω μίμησης αντιδράσεων που βλέπει από άλλους, ή απλώς και μόνο γιατί έχει ακούσει για τους φόβους των άλλων.

Το Πάσχα είναι η γιορτή της αγάπης. Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τα άτομα που αγαπάμε και να περάσουμε το μήνυμα της ελπίδας και της αναγέννησης, διώχνοντας κάθε είδους φοβίας.

Για πολλούς από εμάς η πορεία του Χριστού από την Εβδομάδα των Παθών έως και την Ανάσταση είναι ο καθρέπτης της πορείας μας. Η ενδοσκόπηση θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τα μικρά ή μεγάλα πάθη μας, να σηκώσουμε το σταυρό μας και να φτάσουμε στην προσωπική μας λύτρωση!!

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

 

Η Αναστασία Ρομπογιαννάκη, Ψυχολόγος, εργάζεται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνεδρίες ατομικές, ζεύγους και οικογένειας σε θέματα όπως:

  • Διαχείριση Στρες
  • Διαχείριση Συναισθηματικού, Ψυχικού Τραύματος
  • Συμβουλευτική Ζεύγους – Οικογένειας – Διαζυγίου
  • Ψυχολογία Βρέφους & Παιδιού Προσχολικής Ηλικίας
  • Συμβουλευτική Διαπαιδαγώγησης Παιδιών & Εφήβων
  • Συμβουλευτική Παιδιών & Εφήβων
  • Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβεία

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

2892400610 – 6937494215

Άρη Βελουχιώτη 12 Μοίρες, (1ος όροφος)