Κόσμος

Ημέρα της Γυναίκας – Γιατί τη γιορτάζουμε, τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857

Ημέρα της Γυναίκας – Γιατί τη γιορτάζουμε, τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857

A-
A+
08/03/2019 | 8:20

 

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε παγκόσμιο επίπεδο γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας. Λίγοι, όμως, είναι εκείνοι οι οποίοι πλέον θυμούνται τον λόγο για τον οποίο την γιορτάζουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς τότε οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Έτσι, κάθε χ΄ρονο στις 8 Μαρτίου υπάρχουν κινητοποιήσεις σ’ όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Σήμερα, δυστυχώς, στην πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη το νόημα αυτής της ημέρας έχει αλλοιωθεί με αποτέλεσμανα έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου.

H ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου 1857:

Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες «εργάτριες ρούχων») στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά ικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

Στις 8 Μαρτίου 1908: 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.