Πολιτισμός

Άγιος Γεώργιος Επανωσήφη: «αναγέννηση» του παλαιού Ηγουμενείου  της Ιστορικής Μονής

Άγιος Γεώργιος Επανωσήφη: «αναγέννηση» του παλαιού Ηγουμενείου της Ιστορικής Μονής

A-
A+
15/04/2021 | 13:56

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της αποκατάστασης μίας από τις σημαντικότερες μονές της Κρήτης, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, καθώς υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη 31 Μαρτίου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η απόφαση για την  ένταξη του σχετικού έργου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Επανωσήφη», με προϋπολογισμό 1.407.400 €. Φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η στερέωση και πλήρης αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Μονής, το οποίο αποτελεί επιβλητικό διώροφο  κτίσμα του 20 αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής.

Στόχος της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτηρίου, η λειτουργική  αξιοποίησή του, και η αισθητική αναβάθμιση αυτού και του περιβάλλοντος χώρου του.

Το έργο, έχει ως στόχο την αποκατάσταση του Ηγουμενείου με την παράλληλη διατήρηση της υφιστάμενης μορφής του κτηρίου.

Από δάπεδα μέχρι στέγη

Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν προβλέπουν, ενίσχυση του κτηρίου, αποκατάσταση των τοιχοποιιών και των επιχρισμάτων τους, ενίσχυση και ανακεράμωση της στέγης, επισκευές ξύλινων κλιμάκων, δαπέδων ισογείου και ορόφων, συντηρήσεις κουφωμάτων, κατασκευή αποστραγγιστικής  τάφρου προστασίας από την ανερχόμενη υγρασία και χρωματισμούς.

Ο περιβάλλων χώρος θα επιστρωθεί με λίθινες πλάκες και ολόκληρο το συγκρότημα θα αποκτήσει νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης, νέα δίκτυα ύδρευσης, θέρμανσης, αερισμού και αποχέτευσης.  

Το έργο αφορά την πλήρη αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Μονής, το οποίο αποτελεί επιβλητικό διώροφο  κτίσμα του 20 αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής

Στην υπογραφή της ένταξης του έργου από τον Σταύρο Αρναουτάκη – ο οποίος μίλησε για « ένα έργο που υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την ανάδειξη και προστασία του μνημειακού αποθέματος της Μεγαλονήσου»-παραβρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και η περιφερειακή σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο Ηγούμενος  αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και μοναχοί της Μονής Επανωσήφη.

Με ιστορία

Η ίδρυση της ιστορικής Μονής –η προσφορά της οποίας, σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, είναι ανεκτίμητη- αποδίδεται σε έναν Μοναχό, τον Παΐσιο, ο οποίος ξεκίνησε από τη Μονή Απεζανών για να πάει στη Μονή Αγκαράθου. Διανυκτέρευσε όμως στα κτήματα του Λαγγουβάρδου, (προφανώς Βενετού), κοντά στο Κακό Χωριό (το σημερινό Μεταξοχώρι) και εκεί έκτισε τη Μονή Απανωσήφη μετά από παρέμβαση του ίδιου του Αγίου Γεωργίου. Η ονομασία Επανωσήφης δόθηκε από τον άρχοντα της περιοχής Λαγγουβάρδο, ο οποίος είχε δύο βοσκούς με το ίδιο όνομα, Σήφης. Για να τους ξεχωρίζει έδωσε τα ονόματα Επάνω-Σήφης και Κάτω-Σήφης. Έτσι επικράτησε η προσωνυμία, Άγιος Γεώργιος του Επανωσήφη. Το μιτάτο του Κάτω-Σήφη ήταν σύμφωνα με την παράδοση στο χωριό Χαράκι, στο οποίο υπάρχει παλαιά Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η Μονή Επανωσήφη πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο. Την 23η Απριλίου μνήμη του μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου και την 3η Νοεμβρίου την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών. Επίσης φυλάσσει αρκετά τεμάχια ιερών λειψάνων όπως του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης, του Ιερού Χρυσοστόμου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Μεθοδίου του Κρητός κ.α. Στη Μονή υπάρχει Εκκλησιαστικό σκευοφυλάκιο με ιερά κειμήλια της πίστεως και της Πατρίδας μας, όπως ιερές εικόνες, άμφια, χειρόγραφα κ.α. Πνευματικό ανάστημα της Μονής ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψαλλιδάκης, ο οποίος την ευεργέτησε πολλαπλώς και στην οποία ήταν δια βίου ευγνώμων. Σήμερα στη Μονή βρίσκονται αρκετά προσωπικά του είδη και άμφια. Επίσης έχει κτισθεί παρεκκλήσιο στον αύλειο χώρο της Μονής επ’ ονόματι του αγίου Ευγενίου και εις μνήμην του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου. Στη Μονή Επανωσήφη βρίσκεται  «η τελευταία κατοικία»  του αείμνηστου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Κυρίλλου (1932-2005), όπως ήταν δική του επιθυμία, καθώς το 1954 «εκάρη Μοναχός» στη συγκεκριμένη Μονή.

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.