Κρήτη

“Απόβαση” κοσμοναυτών στα εγκαίνια του πάρκου Γκαγκάριν στο Ηράκλειο

“Απόβαση” κοσμοναυτών στα εγκαίνια του πάρκου Γκαγκάριν στο Ηράκλειο

A-
A+
14/04/2019 | 19:56

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 14 Απριλίου το Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν», στον Καράβολα, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη  Λαμπρινού, της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και πέντε Ρώσων κοσμοναυτών: οι τέσσερις εν ενεργεία – ο ελληνικής καταγωγής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος) και οι Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν έρθει στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος για το πρόγραμμα αποκατάστασής τους. Μαζί τους και ο Δρ. Μιχαήλ Ποτάποφ, βετεράνος κοσμοναύτης και ειδικός ιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Ακολούθησαν ο χαιρετισμός του Δημάρχου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γκαγκάριν σε αυτό τον χώρο, τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν η απαρχή για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός των εγκαινίων του Πάρκου που αφιερώνεται στον σπουδαίο κοσμοναύτη.

Η κ. Κουντουρά εξήρε κι εκείνη με την σειρά της ιδέα για την δημιουργία προτομής και Πάρκου «Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο και συμπλήρωσε ότι η προβολή  της Ελλάδος και της Κρήτης στο εξωτερικό, εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολύ σημαντική. Για αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών την στήριξε από την πρώτη  στιγμή.

Εκ μέρους των κοσμοναυτών μίλησε στα ελληνικά ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου ως οικοδεσπότη και εξέφρασε την χαρά του και την ονοματοθεσία του πάρκου «Γκαγκάριν».

Αμέσως μετά ακολούθησε ανταλλαγή δώρων  και στη συνέχεια οι κοσμοναύτες φύτεψαν από μια ελιά στο Πάρκο «Γκαγκάριν».

Στην εκδήλωση παρερεύθησαν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σπύρος Δανέλλης, μέλη της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε το τελετουργικό, οι κοσμοναύτες παρέμειναν στον χώρο προκειμένου να φωτογραφηθούν με τους θαυμαστές τους και να μοιράσουν αυτόγραφα.

Τα εγκαίνια έγιναν από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, από κοινού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Βαρδάκη και Ν.Ηγουμενίδη. καθώς και τον πρόεδρο της TEZTOUR Hellas, Δημήτρη Χαριτίδη, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με το δήμο.