Κρήτη

Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Ένα κτίριο με πλούσια ιστορία μπαίνει σε νέα εποχή

A-
A+
10/07/2021 | 10:48

Οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης του τριώροφου κτιρίου με τη χαρακτηριστική κεραμοσκεπή που στεγάζει την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, αποτελώντας την αρχή μιας νέας εποχής για το ιστορικό κτίσμα που κατασκευάστηκε στην αρχή της δεύτερης τουρκικής κυριαρχίας σε βακούφικα κτήματα που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο.

 Το έργο προϋπολογισμού 1.253.235,43 ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020». Οι εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου με αλλαγές στη στέγη, σε πόρτες και παράθυρα καθώς και θερμομόνωση, υγρομόνωση κι άλλες εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ανέρχεται συνολικά στα δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρξει και αλλαγή στέγης που απαιτεί καλές καιρικές συνθήκες.
Οι εργασίες, που θα πραγματοποιηθούν στο τριώροφο κτίριο συνολικής της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάταξη του στην «ενεργειακή κατηγορία Β+».
Πιο αναλυτικά θα υλοποιηθούν οι παρακάτω βελτιώσεις:

Ενεργειακή αναβάθμιση:

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου θα γίνουν τα παρακάτω:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης εξηλασμένης πολυστερίνης.
  • Αντικατάσταση της στεγάνωσης της στέγης.
  • Αντικατάσταση των φθαρμένων κεραμιδιών μετά την τοποθέτηση της θερμομόνωσης και την επισκευή της υγρομόνωσης.
  • Τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.
  • Κατασκευή υαλοπετάσματος σε όλο το ύψος της κεντρικής εισόδου.

Θέρμανση: Κατάργηση του συστήματος θέρμανσης με λέβητα.
Τοποθέτηση τεσσάρων αντλιών θερμότητας.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης θέρμανσης του κτιρίου:

  • Αντικατάσταση των δύο λεβήτων πετρελαίου με αντλίες θερμότητας αέρα-νερού υψηλής θερμοκρασίας σε παράλληλη λειτουργία.
  • Πλήρης αναβάθμιση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου.
  • Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων σε κάθε υφιστάμενο θερμαντικό σώμα.
  • Εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού με αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Φωτισμός: Για την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού του κτιρίου:

Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα LED και συμβατικών λαμπτήρων με LED.

Στατική ενίσχυση: Σημειώνεται ότι σε τελική φάση δημοπράτησης βρίσκεται και το έργο της «Στατικής Ενίσχυσης του Κτιρίου», μετά την έγκρισή του από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου είναι 1.000.000 €.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Με ιστορία

Η έναρξη της κατασκευής του κτιρίου έγινε το μακρινό 1844. Το κτίριο προοριζόταν για διοικητήριο του Ρεθύμνου και κατοικία του επάρχου. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε σαν ιατρείο της τουρκικής διοίκησης. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Τούρκος Μεχμίτ Ζεκή που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη με συνεργείο 18 ατόμων το οποίο συμπλήρωσαν τεχνίτες και εργάτες από την Πόλη των Χανίων. Η κατασκευή, όπως επισημαίνει η Ειρήνη Μαγιάφα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός,  εδράζεται σε τέσσερις μαρμάρινους κίονες ιωνικού ρυθμού από γκρίζο τοπικό μάρμαρο. Από το ίδιο οικοδομικό υλικό είναι κατασκευασμένο και το θύρωμα της κεντρικής εισόδου. Η πύλη έχει ημικυκλικό τόξο. Τα μάρμαρα προεξέχουν από τον τοίχο με έντονα φάλτσα τελειώματα, με μορφολογία που αναφέρεται σε παλιότερες ενετικές κατασκευές, όπως η πύλη της Φορτέτζας, αρχοντικά της πόλης κλπ. Τα πιο πάνω αρχιτεκτονικά μέλη έδωσαν και το αρχικό όνομα στο κτίριο: “Μαρμαρόπορτα”.

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Πιστεύουμε πως σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο δίνοντας μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ένα προστατευμένο κτίριο»

Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή: «Είναι μια παρά πολύ καλή δουλειά για το πλέον εμβληματικό κτίριο της Περιφέρειας και της Κρήτης ολόκληρης και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη και την Διαχειριστική Αρχή που το ενέταξαν σε χρηματοδότηση»

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.